Срещата в Равена: Комюнике на Константинополската патриаршия



Източник: Ecumenical Patriarchate

Международна смесена комисия за богословски диалог между Православната църква и Римокатолическата църква

Десета пленарна сесия

Равена, Италия, 8-14 октомври 2007 година

КОМЮНИКЕ

Десетата среща на Международната смесена комисия за богословски диалог между Православната църква и Римокатолическата църква се състоя в Равена, Италия – един град, белязан от множеството си исторически и художествени паметници от византийската епоха. Срещата се състоя от 8 до 14 октомври 2007 година, при топлото гостоприемство на Архиепископията на Равена-Червия.

Присъстваха двадесет и седем от тридесетте католически членове (кардинали, архиепископи, свещеници и богослови лаици). Православните членове (митрополити, епископи, свещеници и богослови лаици) представляваха Вселенската патриаршия, Александрийската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Йерусалимската патриаршия, Московската патриаршия, Сръбската патриаршия, Румънската патриаршия, Грузинската патриаршия, Кипърската църква, Гръцката църква, Полската църква, Албанската църква, Чешко-Словашката църква, Финландската църква и Естонската апостолска църква. Представителите на Българската патриаршия не можаха да присъстват.

Работата на Комисията беше ръководена от двамата съпредседатели, кардинал Валтер Каспер и митрополит Йоан Пергамски, подпомагани от двамата секретари, митрополит Генадий Сасимски (Вселенска патриаршия) и монсеньор Елеутерио Фортино от Папския съвет за християнско единство.

Сесията започна вечерта на 8 октомври в базиликата Сант Аполинаре ин Класе с отслужването на вечерня, чиноначалствана от архиепископа на Равена, Негово преосвещенство Джузепе Веруки, и с молитва от страна на православните членове.

В обръщение към присъстващите архиепископът на Равена заяви: „Щастливи сме, че сте тук. С вас са молитвите на двете ни молитвени общности, на монасите и монахините, на свещениците и енорийските общности. Докато вие сте заети с диалога, търсейки пътя, който да ни доведе по-близо до пълното общение, ние няма да ви безпокоим, а ще ви ограждаме с нашето топло чувство и молитва”.

В префектурата Комисията беше поздравена от префекта, Нейно превъзходителство Флориана де Санктис, която изрази надежда, че „желанието за диалог, за разбиране и разбирателство, което определя характера на Смесената комисия, може да бъде пример за подражание на всички нас във всекидневния живот”. На срещата присъстваха и кметът на града, областният председател и други представители на гражданските власти.

Темата, по която Комисията работеше, беше: Еклисиологически и канонически последици на светотайнственото естество на Църквата: църковно общение, съборност и власт в Църквата. Работата по темата започна още на предишната сесия в Белград, от 18 до 25 септември 2006 година, въз основата на проект на текст, съставен от Смесения координационен комитет в Москва през 1990 година, но който не беше обсъждан досега в пленарна сесия. На тази среща работата беше довършена и беше одобрен общ съгласуван документ. Той предлага солидна основа за бъдещата работа на Комисията.

През първия ден от срещата, както е прието в Комисията, римокатолическите и православните членове се срещнаха поотделно, за да координират работата си. На православното заседание делегатът на Московската патриаршия представи решението на своята Църква да се оттегли от срещата заради присъствието на делегати от Естонската църква, обявена за автономна от Вселенската патриаршия – статут, който Московската патриаршия не признава – и въпреки факта, че Вселенската патриаршия със съгласието на всички православни членове предложи компромис, чрез който да се приеме непризнаването от страна на Московската патриаршия на Автономната естонска църква.

Темата на следващата пленарна сесия ще бъде: Ролята на римския епископ в църковното общение през първото хилядолетие.

Мястото и датата за срещата на следващия Координационен комитет ще бъдат определени на по-късен етап.

Десетата пленарна среща завърши с молитва. В събота, 13 октомври, католическите членове отслужиха Евхаристията в катедралата на Равена, в присъствието на православните членове. В неделя, 14 октомври, православните членове отслужиха Божествената литургия в базиликата „Свети Виталий”, в присъствието на католическите членове. И в двата случая присъстваха архиепископът на Равена, свещеници и миряни от града.

Срещата на Смесената комисия беше белязана от дух на приятелство, доверие и сътрудничество. Членовете на Комисията оцениха високо топлото гостоприемство на Равенската архиепископия и заръчаха на вярващите да се молят за продължаването на диалога.

Равена, Италия, 14 октомври 2007 година

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...