НИМ с експозиция, посветена на преподобни Паисий Хилендарски



Източник: News bg

На 1 ноември в Националния исторически музей по повод Деня на народните будители ще бъде открита изложбата "Паисий Хилендарски – Будителят". Тя ще продължи до април 2008 г. Изложбата е посветена на 245-ата годишнина от рождението на хилендарския монах, 285-ата годишнина от написването на "История славянобългарска", 45-ата годишнина от канонизацията на светеца и 135-ата годишнина от избирането на Антим І за български екзарх. Основен експонат е преписът на "История славянобългарска" от края на XVIII в., т. нар. "Белова".

Изложени са още няколко преписа и издания на "Историята", пощенски марки с образа на Паисий, издание на Хилендарската кондика със сведения за пътуванията му. За първи път ще бъде показан негов портрет от художника Пламен Вълчев.

Важен акцент в експозицията са корони, църковни одежди и жезъл, принадлежали на Антим І, любезно предоставени от Видинския митрополит Дометиан и Велечкия епископ Сионий. Част от тях НИМ ще получи като дарение при откриването на изложбата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...