Ще наложат на българските младежи да изучават трансцендентална медитация?



Източник: Нетинфо

Известният режисьор Дейвид Линч е част от международната делегация от учени, педагози, бизнесмени, общественици и дейци на културата, която пристигна в София на 9 ноември, за да пропагандира обучението по трансцендентална медитация и други "техники на съзнанието" като част от образователния процес за младежта у нас.

Световноизвестеният кинорежисьор, художник, писател и продуцент е в компанията на Донован Лийч – легендарният шотландски певец, поет, китарист и композитор от 60-те години, д-р Бевън Морис – президент на Махариши университета по мениджмънт, Феърфилд, Айова, САЩ, д-р Джон Хеглин – световноизвестен квантов физик, д-р Аларик Аренандер – директор на Института за изучаване на мозъка в Айова, САЩ.

Гостите ще участват в полагането на първата копка на

"Университет за непобедимост на България"

и учебни заведения, в които наред с изучаване на обичайните профили, предмети и специалности, ще се прилагат "научно и практически доказани техники", които "премахват индивидуалния и обществен стрес и развиват пълния умствен и творчески потенциал на учениците и студентите".

Стресираните тийнейджъри имат "нови съюзници" в лицето на Линч и Лийч. Двамата събират средства, за да подкрепят въвеждането в училищата и проучването на ползите от трансценденталната медитация, която "намалява успешно стреса сред нарастващия брой ученици и студенти, страдащи от високи нива на напрегнатост, безпокойство, депресия, употреба на наркотични вещества и проблеми в усвояване на учебния материал, като например синдрома на хиперактивност и нарушение на вниманието".

"Нямах никаква представа от трансцеденталната медитация,

работех в най-хубавото студио на Холивуд с най-добиря екип, правех филмите си, но не бях щастлив", каза Линч.

По думите му този университет "ще бъде създаден на основа на най-новите постижения в науката, основани на единното поле, специални техники за просветление и ангажиране на съзнанието от научна гледна точка. Целта е да се развие пълния потенциал на мозъка, който ВУЗ-овете сега усвояват едва 5-10%".

Новият ВУЗ-ът ще функционира от края на януари 2008 г. Той ще е частен и ще се подпомага от фондацията на Линч за образование, основано на съзанието и световен мир. Фондацията е осигурила субсидии на стойност милиони долари за училищни програми по трансцедентална медитация за учащи се в САЩ, Латинска Америка и Африка.

У нас по програмата "Йогийски полет" ще се учат

"300 студенти, които са достатъчни да променят страната"

към просперитет за ликвидиране на престъпността и агресията, смята Линч.

Д-р Донка Ходжева, председател на инициативния комитет "Образование без стрес", по чиято покана е тук Дейвид Линч, съобщи, че по международен проект са осигурени средства, с които е закупен терен за бъдещия университет в "Младост"4. Но докато той бъде построен, ще се използва временно сграда под наем.

"Това не е философия, а наука", твърди Линч.

Делегацията посещава България в рамките на международна обиколка за честване започването на подобни проекти в 192 страни по света, в това число 40 държави от Централна и Източна Европа. До момента тя е приета от държавни глави и правителствени личности от най-висок ранг. Преди България делегацията е била в Ирландия, Великобритания, Англия, Белгия, Финландия, Дания, Естония и Литва.

Коментар на Православие БГ

Този материал ни беше изпратен от наши читатели, справедливо разтревожени от поредните псевдонаучни и окултни измишльотини, които се готвят да се стоварят върху неособено напълнените глави на българските младежи. Поредният "лек" за съсипаната ни страна – сега вече под формата на окултни университети и паранаучни дисциплини. Знаем, че средното училище обикновено следва ВУЗ-а – вероятно и там с благословията на просветните чиновници ще започнат постепенно да се просмукват "висшите знания". Трябва да защитим нашето образование, или поне това, което е останало от него, срещу опитите за по-нататъшно размиване и фалшификация. Надяваме се и на някакво становище по въпроса от страна на църковните ни институции.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...