Алексий II зове християните в Западна Европа да не забравят косовските християни



БГНЕС

Патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий II призова християните в западните страни да се допитат до съвестта си, когато става въпрос за статута на Косово.

В интервю за белградския вестник „Вечерне новости“ руският патриарх казва: Важно е да призовем християнската съвест на западняците (за Косово), където повече от 150 църкви и манастири бяха разрушени и осквернени. Решени да защитят правата на албанците в Косово, западните страни не трябва да забравят, че провинцията има огромно значение за сърбите, тя е тяхната духовна люлка".

Според него сърбите са станали жертва на трагичните последици от агресивна политика, която позволява да се прилагат два аршина в търсенето на решения на проблемите на света. Извършени бяха чудовищни престъпления, довели до прогонването на сръбското и неалбанското население на провинцията, изтъква патриархът. Според него косовският проблем не може да се реши едностранно, без конструктивен диалог, който да отчете интересите на двете страни.

Главата на руската православна църква отбелязва, че желанието на Ватикана да задълбочи диалога с Православната църква би могло да се изрази в защитата на православните и на светите места в Косово.

На 19 декември предстои дебат в Съвета за сигурност по косовския проблем. Русия има право на вето в СС и е твърд поддръжник на Сърбия, която е категорично против независимостта на южната си провинция, чието население (90% албанци) иска да се отдели в самостоятелна държава.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...