Нова книга за Рилския манастир



Словеса

На 20 декември, Игнажден, в Енорийски център към столичния храм "Покров Богородичен" беше представена новата книга на Надя Петкова "Приказката, наречена Рилски манастир".

Малката книжка е събрала в себе си незабравимите спомени на авторката от първата й среща с Рилската света обител, трепета й от невидимото молитвено присъствие на вечния игумен на манастира – св. Йоан Рилски и преклонението пред ярките образи на рилските монаси. Надя Петрова е посветила книгата на няколко юбилея: 1060 години от успението на всебългарския закрилник и покровител св. Иван Рилски; 145 години от рождението и 60 години от блажената кончина на архимандрит Кирил (Мияк) – игумен на Рилския манастир от 1929 до 1933 г.; 125 години от рождението и 45 години от блажената кончина на архимандрит Евгений (Шиваров). Посветена е и на паметта на историографа на Рилския манастир архимандрит Климент Рилец и 25-годишнината от написването на капиталния му труд "биографии към братския албум на Рилската света обител".

В началото на премиерата Полина Спасова каза няколко думи като редактор на изданието и представител на издателството. След това авторката изнесе рецитал, редувайки свои стихове и спомени, на фона на записи от изпълнения на църковни песни.

Книгата е съвместно издание на Синодално издателство на Българската православна църква и Рилския манастир и се продава в светата обител и някои столични храмове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...