Рождественската оратория на еп. Иларион Алфеев изпълнена във Вашингтон, Ню Йорк и Бостън



Orthodoxeurope

Рождественската оратория, новото произведение на епископ Иларион (Алфеев), представител на Руската православна църква пред европейските институции и надлежен архиерей за епархиите на Московска патриаршия в Австрия и Унгария, бе представена за първи път в католическата базилика „Непорочно зачатие” във Вашингтон на 17 декември 2007 година.

Над 180 музиканти, дошли от Русия, сред които хорът на Московската Третяковска галерия, симфоничният оркестър на Министерството на отбраната, хорът на музикалната колегия при Московската консерватория, взеха участие в концерта под диригентството на Валерий Халилов. Скоро концертът ще може да бъде слушан и на компактдиск.

Първото световно изпълнение на Православната Рождественска оратория събра над 3 хиляди слушатели, сред които предстоятеля на Православната църква в Америка митрополит Герман, предстоятеля на Руската задгранична църква митрополит Лавър, представителя на Московската патриаршия в САЩ епископ Меркурий. Католическата църква беше представена от кардинал Теодор Маккарик, архиепископ в покой на Вашингтон, и архиепископа на Ню Йорк Доналд Уърл.

След това, на 18 декември ораторията беше изпълнена в Ню Йорк, в католическата църква „Свети Йоан Кръстител”, на 20 декември – в църквата на Харвардския университет в щата Масачузетс.

Първият концерт в Русия на Рождественската оратория се състоя днес, 7 януари 2008 година, в деня на Рождество Христово според юлианския календар, в голямата зала на Московската консерватория.

Рождественската оратория е второто произведение на епископ Иларион, след „Страстите според свети Матей”. „Страстите” бяха изпълнени за първи път в Москва на 27 март 2007 година и в Рим два дена по-късно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...