РФИ: Църквата в Испания атакува премиера Сапатеро



                                                                                                                                                

Официалната предизборна кампания за предстоящите на 9 март парламентарни избори в Испания все още не е започнала, но испанските епископи вече застанаха на страната на десницата.

В нота на “морална ориентация”, разпространена в средата на миналата седмица, Епископалната конференция в Испания критикува законите, въведени и одобрени от настоящото ляво правителство.

За първи път Испанската църква обвини премиера Сапатеро и за това, че води преговори с терористичната организация ЕТА.

Не сме се намесили в предизборната кампания, опроверга слуховете говорителят на испанските епископи Мартинес Камино. Опровержението идва малко след появата в публичното пространство на спорен текст, който оставя впечатлението, че испанските епископи застават срещу управляващите социалисти и то само месец преди парламентарните избори.

Епископите опровергават и оправеното срещу тях обвинение, че бичуват “антидемократичните” според тях закони – закони срещу християнското семейство, изучаването на религия в училищата или правото на свободно мнение.
Премиерът Сапатеро обаче се чувства нападнат от църквата. За него няма никакво съмнение, че епископите го нападат и заради преговорите, които води с баската организация ЕТА заради голямата социална реформа, заради легализирането на хомосексуалните бракове и отмяната на вероучението в училищата. По този начин епископите помагат в предизборната кампания на десницата – нещо напълно неприемливо според премиера Сапатеро.

По мнението на премиера, църквата няма право да “пробужда съвестта на католиците, за да повлияе на едни толкова важни парламентарни избори".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...