Отбелязана бе 90-годишнината на Папския институт за Изтока



Теология, Литургия и Мълчание е заглавието на почетната лекция, която патриарх Вартоломей І прочете вчера, 6 март, по случай 90-годишнината от създаването на Папския институт за Изтока в Рим. Вселенският патриарх Вартоломей І посети института по повод годишнината от неговото основаване. Институтът е основан през октомври 1917 г. със специален декрет на папа Бенедикт ХV и от 85 години е поверен на йезуитите от "Обществото на Иисус".

 

Днес в него се обучават 125 редовни и 350 задочни студенти. Общият брой на преминалите обучение е 6500, между които и самия патриарх Вартоломей І. До днес в института са били обучавани общо 55 български студенти и специализанти, 12 от които са защитили лиценциат, а 11- докторат.

Първият българин, защитил докторат в PIO през 1926 г., е капуцинът Симеон Коков. Под N.31 се съхранява и докторската теза на Евгений Босилков на тема "За унията на България с Римската църква през първата половина на ХІІІ в.", защитена през 1932 г. При посещението си в института на 6 декември миналата година, папа Бенедикт ХVІ заяви, че „обучението в него има и икуменическа стойност, тъй като черпи от мъдростта на християнския Изток, която е богатство за всички".

В чест на този празник Негово светейшество патриарх Вартоломей посети и папа Бенедикт ХVІ. Радио Ватикана определи събитието като "среща с голямо икуменическо значение" и "поредната крачка в стремежа да бъдат преодолени пречките по пътя за възстановяване на пълното единение".

Следобед патриарх Вартоломей І посети Базиликата Санта Мария Маджоре и председателства академичния акт в аулата на Папския институт за Изтока с лекция на тема: "Теология, Литургия и Мълчание. Фундаментални перспективи на църковните отци от Източната църква за съвременния свят".

От редакцията: Напомняме, че по повод "седмицата за обединение на християните", проведена в Рим на 18 януари, дякон д-р Иван Иванов, гл. асистент в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", представи своето ново литургично изследване "Византийската музика – икона на вярата" в Папския институт за Изтока. Поканата за представянето бе отправена от Католическия комитет за културно сътрудничество към Папския Съвет за насърчаване на християнското единение. Книгата бе представена в аулата на Института, намиращ се непосредствено до известната базилика Санта Мария Маджоре, където светите Кирил и Методий са представили пред папа Адриан ІІ първите богослужебни книги на славянски език.

Книгата на дякон Иван е с обем 184 страници, с превод на италиански език от самия автор, и е издадена от Синодалното издателство с благослова на Видинския митрополит Дометиан и със съдействието на Института за византийски изследвания "Св. Никифор" в Месина към Вселенската патриаршия.
Самият дякон Иван Иванов е завършил Института през 2003 г., а след него лиценциат в института защити и архимандрит Виктор Мутафов от Русенската митрополия.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...