Дядо Гавриил: Миналото тегне над Ловеч



"Зла прокоба" тегне над Ловеч днес заради престъпленията в т.нар. Лагер на смъртта, южно от града. Това предположение изказа в събота сред руините на бившото концентрационно селище Ловчанският митрополит Гавриил. Преди това той отслужи панихида в памет на жертвите на комунизма.

Над 200 души от Мизия и София се включиха в традиционното шествие-поклонение в "Слънчев бряг" т.г. Сред тях бяха лидерът на СДС Пламен Юруков заедно със "синята" парламентарна група, кметът на Плевен Найден Зеленогорски.

Според дядо Гавриил, Бог би могъл да опрости Ловеч заради лагера, но единствено след упорито молитвено усърдие. За тази цел в най-скоро време предстояло да се постави плоча в отсечката на пътя Ловеч-Троян под лагера. Върху нея щяло да бъде изписано: "Пътнико забързан, стой, поспри и в молитви към небето въздъхни! Господи, невинно избитите прости и душите им в небесното си царство приеми!"

"Концентрационните лагери са най-страшното изобретение на злия човешки гений, на човек, съединил се с дявола. Според светите отци, когато човек се съедини с дявола, той става по-страшен и от самия дявол. В тези лагери е имало садисти, а садизмът е тежък, страшен грях. Да изпитваш наслада от страданията на друг, да предизвикваш мъки, за да им се наслаждаваш, такава наслада е сатанинска. Дай, Боже, това никога да не се повтаря повече!", заяви още дядо Гавриил.

В същото време пред наш екип Пламен Юруков съобщи, че устните спомени и изповеди на родните лагеристи и политзатворници след 1944 г. за патилата им зад решетките ще бъдат заснети. Целта била страданията, героизмът и борбата срещу комунизма на тези хора да бъдат съхранени за българите през следващите столетия.

Пак според водача на "сините", СДС щял да вдигне параклис в "Слънчев бряг" до март 2009-а. Първите 2 000 лв. за православния градеж вече били събрани. Предстояло откриването на банкова сметка и подписка в подкрепа на проекта.

Снимки: Милен Нанков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...