Храм ще остане без свещеник за Великден?



Предисторията е такава. Вчера бяхме на разходка из района около Годеч и посетихме село Голеш – забутано на края на България, само на няколко километра от сръбската граница, красиво малко селце. В центъра на селото се извисява храмът "Свети Йоан Кръстител" – една невероятно красива сграда. Никъде другаде у нас не съм виждал подобна църква, толкова голяма и така добре вписваща се околния пейзаж и общия план на селото.

 

Храмът е бил западнал, по комунистическо време дори е имало планове да бъде превърнат в пилищарник, но с Божията помощ е оцелял. В последните години е възстановен само с усилията на местните жители. Със събраните от тях пари е измазан отвътре, почистени са старинните стенописи, рисувани от Васил поп Радойков от Самоковската зографска школа, и храмът е подържан в много добър вид. За съжаление, не са им достигнали пари за измазването му отвън, но и това ще стане скоро.

Когато бяхме в църквата председателката на църковното настоятелство ни помоли за помощ – нямат си свещеник за Великденската служба. Този, който ги обслужва, ще служи по това време в Годеч. Имат дори разрешение от Светия Синод, но … няма кой да отслужи за Великден.

Та молбата им е ако знаете някой свещеник, който би се наел да отиде да остлужи за Великден там – ПОМАГАЙТЕ. Ще му бъде заплатено както си е редно, там има и място за преспиване. Селото е на около 50 км. от София, до там има хубав асфалтиран път през Годеч в посока към мина Станянци. Телефоните за връзка с хората от Голеш са 0889317297 – Анелия или 0886415505 – Мария.

НЕКА ПОМОГНЕМ НА ХОРАТА ОТ ГОЛЕШ И ОКОЛНИТЕ СЕЛА ДА ИМАТ СВОЯ ВЕЛИКДЕН !

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...