Кръстопоклонна неделя на Кръстова гора



Митрополит Николай и Константийски епископ Антоний обновяват манастирския храм Покров на Света Богородица

Третата неделя от Великия пост е наречена Кръстопоклонна. Това е денят, в който се покланяме на Христовия Кръст, като си припомняме доброволното страдание и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос.

В неделя, 30 март 2008 г., Пловдивският митрополит Николай в съслужение с новоръкоположения епископ Антоний ще извърши чина на обновлението в храма "Покров на Света Богородица" в манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора. Богослужението ще започне в 9 ч.

Негово Високопреосвещенство владиката Николай и Негово преосвещенство Константийски епископ Антоний ще отслужат празнична Вечерня в събота, 29 март 2008 г., от 18 ч. в манастирския комплекс.

Кръстопоклонна неделя е в средата на Великия пост. Така Църквата припомня на вярващите голготските страдания и смърт на Богочовека и ги въодушевява и укрепва до края на поста. Така Светият Кръст възвестява за безмерната Божия любов към човека и към цялото творение и ни призовава по-съсредоточено и по-дълбоко, отколкото през останалото, невеликопостно време, да се замислим за тайната на тази любов.

На Кръстопоклонна неделя от Светия олтар се изнася Светият кръст и се поставя в центъра на храма. На него се покланят богомолците. Както пътникът, уморен от дългия път, отдъхва под сенчесто дърво, така и православните християни, които пътуват към Небесния Йерусалим – Пасхата Господня (Великден), намират по средата на пътя кръстното дърво, за да съберат сили в неговата благодатна сянка за по-нататъшното духовно пътуване.

В храма "Покров на Света Богородица" в манастира ще бъде изнесен чудодейният кръст, който е бил забит на билото на Кръстов връх, където е заровена частицата от Кръста Господен. До мястото днес се стига по специално направена пътека. От двете й страни боголюбиви християни са построили 12 параклиса, посветени на 12-те апостоли.

Кръстът е символ на вярата. Кръстът е щит, оръжие и символ на победата над дявола. Той е печат като онзи в Египет, за да не се докосне до нас поразяващият ангел, се казва в (Изх. 12:12,29). Кръстът е въздигане на лежащите, опора на стоящите, тояга на немощните, жезъл на пасомите, унищожение на греховете, спасение на душите и телата. Светият кръст дава сила в подвига на спасението. Някога той е бил оръдие на най-позорно и жестоко наказание. Но след като се освети със страданията на Христа Господа, той стана мощна благодатна сила срещу злото и греха, чест и слава на вярващите. "Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, кръстът е сила на царете, кръстът е твърдиня на верните, кръстът е на ангелите слава, а за демоните – язва", възпява Кръста Господен светата ни Църква.

В Средните Родопи е особено изразена почитта към Христовия кръст.

Историята на месността Кръстова гора е наистина невероятна. Приличала на кръст, затова я нарекли Кръстов връх. Още по-невероятна е приказната природа, която заобикаля манастирския комплекс.

Манастирът "Света Троица" в местността Кръстова гора се намира в самото сърце на Родопа планина, на 6 километра от село Борово. Кацнал е на няколко хълма на 1545 метра надморска височина. В средата на 17 век построили манастира, известен тогава като Троицкия, сред гъстите букови гори. Днес комплексът включва две църкви "Покров на Света Богородица" и "Света Троица" и 15 параклиса.

Маршрут от Пловдив до Кръстова Гора

Пловдив – Асеновград – Бачковски манастир – на разклона за град Лъки – Юговското ханче, се отбива на юг – минава се през село Борово и на 6 км от селото се стига до Кръстова гора.

Източник: Български фактор

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...