Желязната църква е в плачевно състояние, видя екипът на „Вяра и общество“



Тази неделя "Вяра и общество" посвещава по-голямата част от броя си на трагичното състояние на историческата българска църква в Истанбул – Железния храм "Свети Стефан". В края на 2005-а, със средства на Истанбулската община бе укрепен теренът, върху който се издига българската църква.

Бяха забити над 300 бетонни колони, които замениха старите дървени колони от кедър, набивани преди повече от 110 години. Те са поддържали неустойчивия терен край Златния рог. Така бе спряно бавното наклоняване на храма на една страна, което след време щеше да се окаже фатално. Пак със средства на Истанбулската община е направено и ефектното художествено осветление на храма, тъй като той е паметник на културата на Република Турция.

Междувременно със средства на софийска фондация бе подновена ламарината на покрива и течовете в храма спряха. Пловдивска фондация дари парите, необходими за реставрирането на иконите. Но въпреки тези дейности все още не е разрешен големият проблем – корозията. Ръждата буквално разяжда Желязната църква и отвън, и отвътре. Щетите се виждат с просто око, а пораженията са страшни – ръждата е наслоена върху всички вътрешни стени на храма и при допир се сипе като прах. На този фон звучат абсурдно думите на председателя на българската православна общност в Истанбул Васил Лязе: "Отвътре нема толкова много корозия, за да стане опасно"!? И докато църквата продължава да е в това тежко състояние, 600 000 лева, отпуснати още през 2006 г. от българската държава за спешния ремонт на църквата, продължават да стоят неизползвани от цариградските българи. Иначе нашите сънародници постоянно се оплакват, че нямат средства за ремонтите и на Желязната църква, и на Метоха, и на Екзархията.

"Вяра и общество" се опитва да потърси отговор на въпроса защо раставрирането на Железния храм се бави толкова много, защо отпуснатите от България средства не са оползотворени, какво ще е бъдещето на нашите църковни имоти в Истанбул, при положение че до 20-30 години общността от около 500 цариградски българи, която ги стопанисва в момента, може да се претопи съвсем в многомилионен Истанбул. Тогава за символите на българското Възраждане и борбите за църковна независимост може и да се грижат хора, които не говорят български и нямат българско самосъзнание!

Горан Благоев, автор и водещ на „Вяра и общество”

Напомняме на нашите зрители, че на 6 април (неделя) "Вяра и общество" ще се излъчи по Канал-1 от 9.25, а повторението му е на 8 април (вторник) от 14.25 часа. Излъчването по Сателитния канал "ТВ България" и тази неделя е от 11.30 часа. На сайта ни www.bnt.bg може да ни гледате от четвъртък идната седмица.

Зрителите на "Вяра и общество" могат да се свързват с екипа на предаването на редакционния тел. 814 2175 или на e-mail viara@bnt.bg.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...