Забраниха на делегатите на църковния събор да говорят пред медии



бТВ

Заради големия обем работа може да се наложи насрочване на нова сесия

На третия ден от провеждащия се в Рилския манастир църковен събор, делегатите бяха изненадани от наложена им забрана. На всички тях беше наредено да не дават интервюта за медиите. Игуменът на манастира поръча на охраняващите форума полицаи, да държат журналистите по-далече от мястото на дебатите.

 

Стана ясно и друго, че има голяма вероятност, всички точки от устава на не бъдат разгледани до утре, когато съборът трябва да бъде закрит и да се наложи насрочването на нова сесия.

Няколко дни църковните делегати с охота говориха за проблемите си и начините за тяхното решаване. Днес обаче те получиха изненадваща забрана

„Имам категорична забрана, не само аз, всички делегати, да дават изявления в момента пред медиите. Това право има само говорителят на Църковно- народния събор”, каза пловдивският митрополит Николай.

Забраната е издал Сливенският митрополит Йоаникий. След като вчера бе решено от наименованието Църковно-народен събор да отпадне думата народен, днес бе гласувана и друга промяна.

По думите на говорителя на Българската православна църква отец Ангел Ангелов единственото ново е, че при избора на нов патриарх се намалява броят на миряните, тоест за Софийска епархия както бяха 8, стават 4, а за другите епархии – по двама.

Иначе Патриарх Максим остава на поста до живот. Ако сам реше да излезе в покой, наследникът му трябва да е навършил 50 години и да има 5-годишен стаж като митрополит.

На третия ден от дебатите обаче стана ясно, че те едва ли ще приключат в събота.

Най-вероятно ще се наложи нова сесия, не мога да кажа още, работим, колкото е възможно, каза отец Ангелов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...