Патриарх Алексий ІІ: Независимостта на Косово ще възпрепятства поклонението на православните светини




Източник:
РИА Новости

Ако Косово бъде признато за независимо, на православните християни ще бъде трудно да посещават своите светини в тази област, е заявил вчера Патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий ІІ.

„Ако се обяви независимост на Косово, кой тогава ще посещава тези свети места?”, е задал реторичния въпрос главата на Руската православна църква на срещата си вчера в Москва с Президента на Сърбия Борис Тадич.

„Всеки знае, че Косово е светата земя на сърбите. В тази област има голямо множество православни църкви”, е отбелязал патриархът, като при това е добавил, че много от тях са били опустошени.

Алексий ІІ е напомнил също така, че това е вече третата му среща със сръбския президент, като предишната се е състояла в рамките на проявата „Заедно със Сърбия” в храма „Христос Спасител” в Москва.

„В молитвите ни и в душите ни, ние сме винаги със сръбския народ”, е уверил Борис Тадич руският патриарх, като му е пожелал също така „запазването на единството на Църквата и на държавата”, предвид това, че тези дни, под егидата на Обединените нации, трябва да започнат преговорите за статута на Косово.

„Решаването на проблема трябва да бъде приемлив за всяка от страните, и на първо място за Сърбия и жителите на Косово и Метохия, защото все пак те са една държава”, е заявил пред журналисти Георгий Полтавченко, пълномощен представител на Президента на Руската федерация в Централния федерален окръг, който също е взел участие в срещата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...