За дълготърпението


По време на криза най-дефицитното и най-липсващото качество се оказва най-нужното и най-ценното. Това е търпението. Библията прави разлика между обикновеното търпение и това, което нарича “дълготърпение”. Ако отворим посланието на св. апостол Яков, ще прочетем следното: “И тъй, братя, бъдете дълготърпеливи до пришествието Господне. Ето, земеделецът чака драгоценния плод от земята и за него търпи дълго, докле получи дъжд ранен и късен. Дълготерпете и вие, укрепете сърцата си, защото пришествието Господне е наближило” (5:7-8).

Ние, християните, вярваме, че Иисус е дошъл веднъж на земята, за което свидетелства Рождество Христово. Но ние също вярваме, че Той ще дойде втори път, ще има второ пришествие и по всички признаци то наближава. Следователно ние имаме всички основания да бъдем не само търпеливи, но и дълготърпеливи. Трябва да издържим на несправедливостите, на обидите, на клеветите, щом сме уверени, че е близо деня на върховната и окончателна справедливост. Най-великата и най-силната наша надежда е самият Христос, Който е Божи Син и наш Спасител.

Като земеделеца ние очакваме бъдещето с надежда. Земеделецът засява семето и очаква търпеливо жътвата. Така и ние очакваме времето, когато Бог ще въздаде всекиму според делата, когато ще накаже злите хора, служили на дявола, и ще награди верните на Христос. Той е обещал на Своите ученици, а чрез тях и на нас, че ще се върне. Това е най-сигурното нещо на света. Немският пастор и богослов Хелмут Тилике бил запитан какво ще каже на Христос, когато дойде отново. Той отговорил: “Ще Му кажа: Знаех си, че ще си сдържиш обещанието”.

Добрият живот, за който мечтаят повечето хора, е награда, а не заслуга. Животът ни може да е изпълнен със страдания и насилия. Но както пише апостол Павел до филипяните: “Вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него” (1:29). Днес нашият живот може да е труден, но това няма да трае дълго. Вечният Съдия бди над своите, чува техните молитви и е готов да унищожи злото. Идва времето, когато Божията любов и Божията справедливост ще възтържествуват. Но за целта трябва да бъдем дълготърпеливи, както ни призовава апостол Яков.

Редно е не само да четем и пишем за търпението, за което избухливият и вироглав картагенски гений Тертулиан пише специален трактат, а сами да го усвоим. Някои хора са флегматици по темперамент и изглеждат търпеливи като впрегатни добичета, но това не е гаранция, че търпението им е и вътрешно, а не само външно. Други хора с холерическа нагласа “кипват” по всеки повод, а днес особено поводите изобилстват. Приучването на дълготърпение става с продължително самонаблюдение и упорита борба със себе си. Важното е веднъж да се сложи начало. Още великият Конфуций отбелязва парадокса, че безкрайното търпение поражда незабавни резултати.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...