Конференция за Рилския манастир ще се проведе през лятото


На 23 – 25 юни 2009 г. в Заседателната зала на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе научна конференция на тема: „Културното наследство на Рилския манастир – състояние и перспективи на проучването, опазването и реставрирането му", организирана от Института за изкуствознание при БАН и НБКМ.

Конференцията е посветена на 540 г. от връщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилския манастир – събитие, станало на 1 юли 1469 г. и вдъхновило създаването на многобройни произведения, намерили значимо място в културната история на България. Конференцията се организира като част от проект на тема „Музикално-ръкописното наследство на Рилския манастир. Славянски музикални ръкописи – дигитализация и изследване", спонсориран от МОН. В проекта участват музиколози, филолози, изкуствоведи и богослови с ръководител ст.н.с. I ст. д.изк. С. Куюмджиева.

Добре известна е голямата роля, която Рилският манастир играе в цялата българска история, както и в историята на останалите православни народи и на Атон. Редица страни обаче на сътвореното в неговата обител остават все още недостатъчно проучени. В предвижданата конференция достиженията в тази насока могат да се изложат и обобщят, а културното наследство на Рилския манастир да се разгледа в широк интердисциплинарен план в пресечните точки на история, филология, музика, изобразително изкуство, архитектура, педагогика и пр. Предвижда се едно от заседанията на конференцията да бъде посветено на 120 годишнината от рождението на Петър Динев (1889-1980), виден български богослов, композитор, музиковед и педагог, поставил основите на проучване на Рилската певческа школа, една от най-големите музикални школи на Балканите през XVIII и XIX в.

В дните на конференцията във фоайето на НБКМ ще бъде експонирана изложба на тема „Славянски музикални ръкописи в Рилския манастир". Изложбата ще представи постери на рилски музикални ръкописи от библиотеката на Рилския манастир, както и оригинални рилски музикални ръкописи, съхранявани в книжовните фондове на НБКМ. Предвижда се и концерт от православна музика със съдействието на сдружение „Музика Християна", в който ще бъдат включени произведения от рилски автори и творби от Петър Динев.

Заявки за участие в конференцията – най-късно до 30 април т. г.
Регламент: Доклади – до 20 мин.; научни съобщения – до 10 мин. Ако броят на докладите и съобщенията надвиши 25, времето за представяне се намалява съответно с по 5 минути, за което ще участниците ще бъдат информирани своевременно.
Предвижда се отпечатване на материалите от конференцията.
Техническо оборудване – мултимедиен проектор и шрайб-проектор. (Необходима е предварителна заявка за техниката).
Вашите заявки очакваме на следните адреси: Е mail: musicasacra[at]abv.bg
Телефон: 983-45-21
Пощенски адрес: Институт за изкуствознание, ул. Кракра 21, 1504 София (за конференцията „Културното наследство на Рилския манастир").

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...