В Киев 30 хил. православни протестираха срещу опитите да се откъсне Украинската църква от Москва


Източник: Интерфакс

Многохиляден кръстен ход мина в неделя през столицата на Украйна по случай годишнината на т. нар. „оранжева революция".

Шествието и митингът, свикани от Съюза на православните граждани на Украйна и Прогресивната социалистическа партия, събраха повече от 30 хиляди души. Православното шествие се събра след литургията в Киево-Печорската лавра и тръгна към централния площад „Независимост”.

В речта си пред митинга, лидерката на прогресивните социалисти Наталия Витренко се изказа против "разрива с братска Русия", а също и срещу "престъпните планове за интеграция на Украйна в НАТО".

От своя страна председателят на Съюза на православните граждани Валерий Кауров определи политиката на правителството за откъсване на Украинската православна църква от Московската патриаршия като недопустима и осъди "въвличането на зависимата от САЩ Константинополска патриаршия в църковните работи на Украйна и подкрепата за разколническите групи".

"Ако действията на държавата смущават съвестта на вярващите, Църквата има право да изрази недоверие към държавата, да призове своите верни към мирно гражданско неподчинение на тази власт. Днешната украинска власт просто се бори с каноничното Православие и съответно това положение от Социалната концепция на Руската православна църква е актуално повече от всякога", подчерта Кауров.

По негово убеждение "православна Украйна никога няма да се отдели от Руската църква", а "църковното единство на Украйна и Русия е аксиома и не се нуждае от обсъждане".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...