„Вяра и общество“ – проф. Калин Янакиев за Божията любов



В деня на Черешова задушница няма как една от темите ни да не бъде за почитта на християните към починалите. От ефимерия на Софийската семинария – свещеник Божидар Маринов – ще чуете, че молитвата за душите на нашите близки починали е израз на любовта ни към тях. „Ние се молим за душите на починалите ни по същия начин по който се молим за всеки един от нас. Това е всъщност най-дълбокото и най-важното нещо в живота – да обичаме – казва отец Божидар – Това е и изпълнение на Божията повеля да имаме любов помежду си.”

Специалният ни разговор с проф. Калин Янакиев се опитва да ни разкрие сложната догматика на християнското вярване за Светата Троица. От известния наш философ ще научите, защо от всички монотеисти единствено християните почитат единния Бог в трите му лица: „И юдеите, и мюсюлманите, вярват в Бога, в единствения Бог, при това в единния и същи Бог – Бог на Авраама, Исаака и Якова. Но онова, което знаят християните е – що е Бога в самия себе си, що е тайната на Бога. А тайната на Бога е че той е любов.” Разговорът ни с проф. К. Янакиев е в навечерието на големия празник Петдесетница, когато завършва и поклонението пред Торинската плащеница, за която се вярва, че е погребалния саван на Сина Божий. Затова в предаването сме отделили време и за това събитие, което привлече близо два милиона поклонници от цял свят – сред тях и десетки българи – както католици, така и православни. Ще чуете свидетелствата на две православни наши сънароднички, които преди дни се поклониха пред плащеницата, а за посланието на светинята разговаряме със свещеник Страхил Каваленов от Католическата Никополска епархия.

Тази събота (22 май) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.30 ч., а по БНТ САТ – в неделя (23 май) от 10.05 ч. Повторенията на предаването са сутринта на 24 май от 2.25 ч. по БНТ 1 и от 6.15 ч. по БНТ САТ.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...