„Вяра и общество“ – европейската толерантност и страхът от исляма



Мюсюлманите емигранти в Европа имат същите условия да изповядват вярата си, както и в своите страни. Съвсем не такава е ситуацията в Съединените щати. Изводите са на неправителствената организация „Инициатива за религия и демокрация”, която е направила изследване по поръчка на Европейската комисия. В него се отбелязва също, че за християните, работещи в Саудитска Арабия, не може да се говори за свобода на вероизповеданието както при мюсюлманите в Европа.

Тези и други данни от изследването коментираме във „Вяра и общество” със специалния ни гост – проф. Владимир Чуков. Според известния български арабист опитите на много европейски страни да забранят някои традиционни мюсюлмански символи като фереджето и минарето са породени от страха за собствената идентичност. Специален материал разказва за поставянето на основния камък на най-голямата джамия в Европейския съюз – тази в Марсилия, чийто проект предвижда да събира за молитва до 7000 мюсюлмани. От кореспондента на БНТ в Берлин Мария Стоянова ще научите за предизвикателствата с мюсюлманските емигрантски общности, пред които се изправя германското общество.

Тази основна тема е обусловена от датата, на която се излъчва „Вяра и общество” – на 29 май 1453 г. в османски ръце пада най-големият тогавашен християнски град, византийската столица Константинопол. От материала, с който започваме този брой, ще научите как това събитие предопределя за столетия наред отношенията между православието и исляма в Югоизточна Европа, а Вселенският патриарх Вартоломей споделя размисли върху съвременните проблеми на древната патриаршия, поставена в ситуация да отстоява православието в една нехристиянска среда.

Тази събота (29 май) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.30 ч., с повторение – сутринта на 30 май от 3.05 ч. По БНТ САТ – в неделя (30 май) от 10.00 ч. с повторение от 6.15 ч. сутринта на 31 май.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...