Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Св. Александър Невски“



Стенописите на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” са пред разпадане. Не е ясно чия собственост е най-големият храм на България – на църквата или държавата. За тези абсурди ще ви разкажем в първата част на предаването. Ще ви покажем и най-щедрия дарител на катедралата от десетилетия насам – не е за вярване, но това е дядо Добри от с. Байлово, който от години събира средства в столичните църкви за възстановяване на изоставани храмове. През миналата година той е дарил на патриаршеската катедрала 35 700 лева.

Втората част на „Вяра и общество” е посветена на злободневната тема с арестуването на Охридския екзарх Йован Вранишковски у нас. Проверка на екипа ни установи, че в момента той се намира под домашен арест, но посоченият от него адрес за пребиваване у нас остава тайна. Как задържането му по искане на Интерпол ще се отрази на църковните ни отношения с Македония и Сърбия, ще разговарям с колегите Коста Филипов – дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие, и Николай Кръстев – кореспондент на БНР в Белград.

Тази събота (27 ноември) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.25 ч., с повторение – сутринта на 29 ноември от 1.30 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (28 ноември) от 10.10 ч., с повторение – от 6.00 ч. сутринта на 29 ноември.

От събота (27 ноември) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...