Петрички свещеник поиска Ванга да бъде канонизирана



Елеосвещение и водосвет в къща „Ванга” на едноименната улица в Петрич на 31 януари – Атанасовден по стар стил – отслужи архиерейският наместник Ангел Кочев. Докато Ванга е била жива, този ритуал е извършван в къщата всяка година на този ден. С елеосвещението, по думите на отеца, е била отбелязана 100 годишнината от рождението на Вангелия Гущерова, придобила популярност като "петричката пророчица".

От смъртта й през 1996 г до 22 май 2007 г, когато собствеността на имота е предоставена от държавата на общината, къщата стои заключена. На 5 май 2008 г, в навечерието на празника на Петрич – Гергьовден, след като беше основно ремонтирана, къщата отново отвори врати и понастоящем посреща почитателите на Ванга от близо и далеч като музей. А на 31 януари, т. г., след около 15-годишно прекъсване и след предварително съгласуване между дирекция „Култура и образование” на общинската администрация и архиерейския наместник, бе възстановен традиционния приживе за собственичката й ритуал елеосвещение, популярен сред местните хора като маслосвет, поясни уредникът на музейната експозиция в къщата Тодор Тараков.

Отец Ангел Кочев е извършвал елеосвещение в къщата на Ванга от 1972 до смъртта й. Освен честването на рождението на Ванга, къщата-музей планират да отбелязват всяка година и именния й ден (Благовещение) и датата на смъртта й (11 август).

Освен музейните работници, свещеника, певците от храма, представител на общината, няколко възрастни граждани, младежи, и журналистите, на ритуала присъстваха и майка и син от Москва, дошли специално за стотния рожден ден на Ванга.

Архиерейският наместник на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, о. Ангел Кочев, заяви в интервю следното:

"Естествено, Ванга по принцип беше мъченица на Православната църква. Обслужвал съм мястото й в храма „Св. Богородица”, където тя кръщаваше стотици деца, може би в годината тя най-много кръщаваше. С голяма радост бих приел тя да бъде канонизирана, защото това не е само желание лично мое, а на много хора в България. И това право се предоставя на Светия Синод на нашата Църква. Разбира се ние сме хората, които, може би, ще даваме инерция на това голямо желание. Както и към преподобна Стойна, чието име тя много споменаваше и се прекланяше пред нейния дух. Вървеше и по нейния път, нейната святост. И да вярваме, че това, което е едно от важните изисквания при канонизация на светец – да стават някакви чудеса. Всъщност тези духовни чудеса стават, те са ставали още през нейния живот, когато тя е помагала на хората в моменти на големи сътресения – при операции, когато нещата са се влошавали, при смърт… Това не е ли възкресяване, това не е ли чудо един човек да го върнеш към живот? Така, че Дай Боже да има вече и видими белези след нейната смърт на гроба, около храма, където идват и ще идват хиляди хора. Сега идват и ще продължават да идват. Това усещане за нейния дух не е ли също чудо? Защото то не пресеква. Имаше скептици, които казваха, че след нейната смърт всичко ще свърши, но както виждаме, продължава. Дай Боже да продължи до канонизация!"

Бележка на редакцията: С оглед на еднозначната оценка на личността и делата на покойната Вангелия Гущерова от страна на православните вярващи у нас, интересно би било да се узнае официалната позиция както на правоправящия Неврокопска епархия митрополит Натанаил, така и на Светия Синод относно допустимостта на извършения църковен ритуал и на изразеното мнение на о. Ангел Кочев.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...