Беседа за Откровението на св. Йоан Богослов предстои през септември



OtkrovenietoНа 26 септември ви каним на първото за тази есен издание на поредицата „Книгата на книгите“. В Деня, в който Църквата чества успението на свети Йоан Богослов, във фокуса на библейската беседа за този месец ще бъде Йоановото Откровение.

За много съвременници думата „апокалипсис“ носи усещането за катастрофичност и напомня образа на ужасяващи бедствия. За християните обаче това е надникване към тайната на Божия промисъл чрез божественото Откровение (откриване) пред човека. „Въпреки суровостта на образите, цялата книга Откровение е написана, за да носи утеха и насърчение на верните, които се борят да запазят вярата в Христа жива, напук на огромната скръб, която преживяват“, казва Абидоският епископ Герасим.

В дълбоките послания и в търсенето на отговор на някои противоречиви въпроси, които поражда тази последна книга от новозаветния сборник, ще ни въведе проф. Емил Трайчев, преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!


Prof. Emil TraichevЛектор

Проф. дбн Емил Трайчев е преподавател по новозаветна библеистика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, а от 2003 до 2011 г. е и декан на факултета. Той участва в множество научни форуми в страната и в чужбина, както и в международни проекти по преподавателска мобилност (Сократ/Еразъм). Автор е на книгите “Нов прочит на студията на проф. Н. Н. Глубоковски „Синоптическият въпрос и опитите за неговото решаване’”, “Синоптическа безизходица или грешка в метода: Към въпроса за литературните отношения между първите три канонични евангелия”, “История на епохата на Новия Завет” и “Тълкуването на старозаветните текстове в Новия Завет”.


Къде:
ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 26 септември (понеделник), 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...