В Търново тържествено откриха академичната година на Богословския факултет



На 3 октомври (понеделник) от 11 ч. беше тържествено открита новата академична година за редовните студенти на Великотърновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“. На откриването присъстваха ректорът проф. дпн Пламен Легкоступ, заместник-министърът на образованието г-жа Милена Дамянова, заместник-министърът на културата Митко Тодоров и заместник-министърът на икономиката Иво Маринов, деканите на отделните факултети, представители на Башкирския и Тверския държавни университети (Русия), както и много преподаватели и студенти. 

На тържеството присъстваше и Великотърновският митрополит Григорий, който отслужи молебен за закрила на всички преподаватели и студенти на славния старопрестолен Университет, наследник на Търновската книжовна школа.

В своето слово ректорът пожела на първокурсниците да бъдат не само най-добрите студенти, но и най-добрите професионалисти; да обичат своя университет и да се гордеят със своите преподаватели. Той представи на студентите новите декани на факултетите, като им връчи нагръдни декански знаци, а по традиция студентите се заклеха да израстват в познанието и културата и да следват пресвещения завет на всесветите Кирил и Методий, на Теодосий и на патриарх Евтимий, да пазят студентската си чест и честта на Университета в името на Отца, Сина и Св. Дух.

След официалното тържество, от 13 ч. беше отслужен молебен и водосвет от страна на отец Добромир Димитров и отец д-р Павел Събев в новостроящия се университетски храм. В своята проповед отец Добромир отбеляза, че да си преподавател в богословски факултет е голяма отговорност и харизма, дадена в Църквата, т.е. дар, който преподавателите трябва да придобият чрез Св. Дух и да предават на другите. Само тогава богословието няма да бъде схоластично в лошия смисъл на тази дума, а жив дар, който се приема от Христос и се дарява на останалите.

След водосвета, в пета аудитория на Ректората, със слово към първокурсниците на Православния богословски факултет се обърна и деканът доц. Димитър Попамаринов Киров. Той разказа историята на създаването на факултета, за структурата на катедрите и запозна студентите с преподавателите и ръководството на ПБФ. На срещата присъстваше и проф. Дечко Свиленов, който с голяма радост предостави дарение на православни Библии за ръководството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, за членовете на Студентския съвет и за всички студенти на факултета. Дарението беше организирано от Православния център „Проф. Тотю Коев“, който, по думите на декана, е сърцето на факултета.

В края, с финансовата подкрепа на фондация “Покров Богородичен”, беше организирана скромна почерпка в Православния център „Проф. Тотю Коев“, където първокурсниците бяха запознати с работата и дейноста му.

Снимки: Петър Банчев, bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...