Ден на българската независимост



 

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.


Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

Днес се навършват деветдесет и седем години от обявяването на независимостта на България. На този ден през 1908 г., при изключително тържествена обстановка, в историческата Иван-Асенова църква “Св. Четиридесет мъченици”, в подножието на старопрестолния Царевец, е обявена независимостта на България.

 

На 22 септември/ 6 октомври по стар стил, княз Фердинанд обявява България за Царство, провъзгласява се за цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя, с подписването и оповестяването на известния „Манифест към българския народ“.

Голямата цел на българската национална революция от 19 век е освобождението и обединението на българската нация в единна, независима държава. Руско-турската освободителна война е важна стъпка към тази цел, но последвалите политически актове на международната общност се оказват удар върху интересите на България и поставят огромна част от българската нация в изключително трудни условия за живот и развитие. Идеята за самостоятелна единна българска държава до голяма степен е осуетена, ограничени са възможностите за инициатива на българската дипломация и политика в международен план.

С провъзгласената държавна независимост българите показват, че имат ясен стремеж и политическа воля да бъдат не просто обект, а действен субект на европейската история. С акта от септември 1908 г. се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

Този акт, продължение на Съединението от 1885 г., променя международния статут на страната и е решителна стъпка към модерно развитие и национално обединение. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Денят е обявен за официален празник в България с решение Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Център на днешните празнични прояви е Велико Търново, където президентът Георги Първанов ще участва в тържествата по повод Деня на независимостта. Началото е в 10.30 ч., при крепостта Царевец, където държавният глава ще произнесе слово. Вечерта ще има тържествена заря-проверка на която ще присъства министър-председателят Сергей Станишев.

 

Манифест на княз Фердинанд за обявяване на Независимостта на България
прочетен на 22 септември 1908 г. в Търново

По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи , с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...