Храм „Св. Василий Велики“ в Палици се нуждае от подкрепа



Църковното настоятелство на храма „Свети Василий Велики“ в Палици и кметският наместник учредиха инициативен комитет, който ще работи за възраждането на едно от най-хубавите села в Еленския балкан.

Първа и неотложна задача на родолюбивите инициатори е да осигурят средства за ремонта на покрива на църквата. Ремонтът е спешен и неотложен, тъй като течовете вече рушат стенописите, а влагата нанася непоправими щети на вътрешната уредба.

Първият храм в Палици е построен преди 140 години, изцяло от дърво, и след  около 5 години е съборен. Със специален акт от септември 1895 г. църковното настоятелство  постановява да започне подготовка за  построяването на нова църква. За целта, както  е записано и в летописната книга, всеки жител на Палишката енория се задължава да превози през предстоящия зимен сезон по десет шейни с камъни, необходими за строежа.

Той се извършва с впечатляващи темпове и на 8 ноември 1889 г. църквата е осветена от Търновския митрополит Климент. Божият дом е издигнат в центъра на Палици. Иззидан е от бял дялан камък, солиден и красив, а отвътре е просторен и светъл.

Голямата заслуга за съграждането на църквата е на свещеник Стоян Дюлгяров от Палици, който служи и в съседните села – Горно Палици, Тумбевци, Горска, Давери, Ковачи, Миневци, Брязово, Каменари.

Паличани винаги са се гордеели със своя храм и с грижа го поддържат през годините. Навремето енориашите са били основният ктитор за всички селски църкви в Еленско – те са правили дарения, участвали с доброволен труд, тяхно дело до голяма степен е и храмовото обзавеждане.

По примера на своите предци Инициативният комитет апелира за съпричастност към съдбата на църквата в Палици.

За ремонта на покрива ще са необходими близо 14 000 лв. Всеки, който прояви разбиране, може да направи дарение.

Пари се набират с превод на адрес:

5083 с. Палици, пощата

Упълномощено лице: кметски наместник Стефан Кирилов Иванов;

 Средства се събират и чрез дарителските кутии в магазините в Палици.

Разкрита е и банкова сметка в Централна кооперативна банка:

IBAN BG73CECB979010I8220900 

BIC CECBGSF

 

Източник: regnews.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...