Трябва ли да се забрани носенето на бурка във Великобритания?



Френската парламентарна комисия препоръча частична забрана за жени, носещи бурки. Бурка, хиджаб, никаб или чадор. Това са различните названия на носените от жените мюсюлманки одежди.

Трябва ли да има подобна забрана във Великобритания и дали тя ще е ефикасна? 

От другата страна на Ламанша, разрешението жените да носят бурки на обществени места като болници, правителствени служби, обществен транспорт, може скоро да бъде поставено под въпрос. 
Интересното е, че в страна като Франция, където отделянето на държавата от религията е залегнало в закона, доклад на парламентарна комисия постанови, че бурката е „в противоречие с ценностите на републиката“ и призова парламента да приеме резолюция, с която да провъзгласи, че „всички във Франция казват НЕ на такъв тип одежди“.

Франция, която е дом на пет милиона мюсюлмани, вече има опит в обсъждането и осъждането на бурката. Президентът Никола Саркози обяви за „не добре дошли“ носещите бурка през 2010 година. 
Въпреки призивите на някои групи за пълна или частична забрана на воали, в момента не съществува забрана за ислямски дрехи във Великобритания. В училищата е позволено учениците да определят собственото си облекло през 2007 г. след няколко нашумели дела в съда.



“Не е по британски“ 


Може ли дадена забрана в съседна континентална държава да влияе върху политиката на Великобритания? 
През януари тази година Ед Болс (завеждащ правителствен ресор за училищата) заяви, че не било „по британски“ да се казва на хората какво да се носят по улиците.

Журналистката Ясмин Алибхай-Браун, която оглавява групата на британските мюсюлмани за светска демокрация, заяви, че подкрепя ограниченията на носенето на бурки или подобни, покриващи лицето воали на ключови обществени места. 

Според нея това прави жените невидими, отнема им правата и ги превръща в зло, защото носят изкушение. Същото може да се каже и за ортодоксалните еврейски жени с перуки и много деца, живеещи напълно изолирани от обществото.

Много мюсюлмани според нея са против бурката

Въпреки това, Ивон Ридли, британска журналистка, която приема исляма след като е пленена от талибаните в Афганистан през 2001 г., заяви, че френското решение е „предизвикано от ислямофобията, а не от защита свободата на жените“. 

Тя казва, че не познава жена, която да е била принудена да носи никаб (който обхваща лицето, с изключение на очите) или покриващата тялото бурка. Някои мюсюлманки избират да носят никаб по религиозни причини. Те смятат, че това ги доближава до тяхната вяра. Великобритания „не би толерирала“ един ход като този във Франция. 

”Всеки трябва да има право на избор. Как ще спрем хората да носят косите си както искат или да си слагат пиърсинг?”


Шаиста Гоир, изпълнителен директор на Muslim Women’s Network смята, че ”мюсюлманите очевидно са в светлината на прожекторите. Партията на независимите в Обединеното кралство и Британската национална партия явно си играят с анти-мюсюлманските настроения. Има вероятност въпроси като този, свързан с носенето на бурка и други подобни да бъдат използвани като инструмент по време на изборните кампании.” | news.bbc.co.uk

Превод: Камелия Константинова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...