Ваше Светейшество, подкрепете своя народ!



altОтворено писмо до Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски 

Ваше Светейшество, поздравяваме Ви като нов глава на Православната ни църква и Ви желаем дълго и успешно служение на това поприще! За съжаление Вие станахте патриарх в трудно време. В деня, в който се проведоха изборите и Вашата интронизация, хилядни тълпи изливаха мъката и гнева си из цялата страна. Хората са отчаяни, те не вярват в нищо, не се доверяват на никого; и все пак някаква необяснима надежда за по-добро все още живее в тях, – иначе те не биха излезли от своите бетонни килийки, в които треперят над оскъдното си съществуване, навън и не биха се слели в едно борбено, колективно същество: “хиляди, маса, народ!“ А знаем, че надеждата е една от трите върховни християнски добродетели.  

Ваше Светейшество! Хората у нас са търпеливи. Те търпяха всичко, което ставаше с тях пред последните 20 години; а преди това изтърпяха комунистическия половин век; а преди това турските пет столетия. Винаги на врата им е имало и има вампири, които късат от месото им и смучат тяхната кръв; както е казал поетът, “глозгат ги наши и чужди гости“. Но да се върнем към днешния ден. Вампирите от наше време не изглеждат като турци с ятагани и кървави човешки глави, нито като бледи комисари с каскети и шмайзери; не, това са чистички, зализани мъже и жени, политици, депутати, предприемачи, банкери. И точно те ограбиха и изсмукаха тази нещастна страна така, както еничарите от миналото не са и мечтали. 

Ваше Светейшество! Днес Вашето паство е на улиците. Милиони хора са излъгани и ограбени. Едни от тях се готвят да сложат примка на шията си, други креят в призрачно съществуване, трети бягат, бягат, бягат на вълни от тази страна… А нали всеки от тях е образ и подобие Божие, безкрайно скъп и ценен в Божиите очи. А нали всеки от тях е човешка душа от Вашето паство, агънце от стадото Иисус-Христово. За всеки един от тях без изключение се е разпънал Бог. И един ден Той ще поиска сметка за съдбата му от неговите пастири и началници, сред които сте и Вие, Ваше Светейшество.

Ваше Светейшество! “Всички се оскверниха и вкупом непотребни станаха“ (Рим. 3:12). Всички политици, лидери и държавници от времето на “прехода“ се оказаха смет и боклук, лъжци, крадци и предатели на своя народ. Днес Вие сте единственият чист и неопетнен от челниците на нацията. Само Вашите ризи са бели. Само зад Вас не се влачи смърдящ шлейф от грабежи и сделки, хитрини и цигански лъжи. Само Вие не сте турил в джоба си нито един неправеден и нечист лев, откраднат от народа, и не сте причинил никому зло в тази нещастна страна. На фона на този отвратителен “совет нечестивих“ Вие изглеждате като белоснежен гълъб сред черни гарвани. Защо тогава им благодарихте в интронизационното си слово? За какво можете да им бъдете задължен? За нищо. Какво общо имат тези нечисти, шмекерски, свински муцуни – президенти, министри, депутати и т.н. – с Вас? Нищо. Не се смесвайте с тях, умоляваме Ви!

Ваше Светейшество! “Блажен е онзи, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи“ (Пс. 1:1). Помнете това слово Господне! Разбира се, че те ще искат, докато народът ги измита с метла, да се хванат за Вас, да се скрият, ако могат, под Вашата бяла мантия. Не им позволявайте да го сторят! Да, те ще се надпреварват да Ви се подмазват и да Ви се хилят, ще Ви канят всеки ден на своите банкети, приеми и срещи. Те се надяват отчаяно на Вас, молят се да ги спасите. Не го правете, Ваше светейшество! Не стъпвайте в техните дворци и под мраморните сводове на техните зали, ни пийте шампанско с тях, не яжте от тлъстите трапези, с които те ще Ви гощават. Идете там, където е мястото Ви: при бедните, измъчените и онеправданите. Защото те са “чистите по сърце“ (Мат. 5:8), на които Господ е обещал Своето царство! Идете сред хората, стъпете в мизерните им жилища, в порутените им панелки – и те ще Ви обикнат, ще Ви следват и ще Ви вярват. Защото в народното сърце има много жажда за обич и вяра, Ваше Светейшество!

Ваше Светейшество! Изразете твърдо Вашата солидарност с гневния си народ, с Вашето милионно паство. Оглавете го. Бъдете там, където трябва да бъде пастирят – начело на стадото. Знаем, че Вие сте мирен и благ човек, – но този път ударете с жезъла си по масата. Поискайте сметка на всички грабители и мъчители на нацията за това, което те са сторили с нея през последните 20 години. Размахайте жезъла си и изгонете със свещен гняв крадците от дома на народа, от неговия храм, както е сторил някога Иисус Христос. Бъдете като пророк Илия срещу Иезавел и Ахав, като пророк Исайя срещу нечестивите съдии и управници Израилеви. Станете изразител на Божия гняв! Кажете им в очите истината и Божията присъда! И нека тези среднощни сенки, тези бесове се разбягат в паника на всички страни, както се разбягват винаги силите на мрака от кръстния знак, от името Христово и утринния звън на църковните камбани!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...