Ваше Светейшество, подкрепете своя народ!



altОтворено писмо до Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски 

Ваше Светейшество, поздравяваме Ви като нов глава на Православната ни църква и Ви желаем дълго и успешно служение на това поприще! За съжаление Вие станахте патриарх в трудно време. В деня, в който се проведоха изборите и Вашата интронизация, хилядни тълпи изливаха мъката и гнева си из цялата страна. Хората са отчаяни, те не вярват в нищо, не се доверяват на никого; и все пак някаква необяснима надежда за по-добро все още живее в тях, – иначе те не биха излезли от своите бетонни килийки, в които треперят над оскъдното си съществуване, навън и не биха се слели в едно борбено, колективно същество: “хиляди, маса, народ!“ А знаем, че надеждата е една от трите върховни християнски добродетели.  

Ваше Светейшество! Хората у нас са търпеливи. Те търпяха всичко, което ставаше с тях пред последните 20 години; а преди това изтърпяха комунистическия половин век; а преди това турските пет столетия. Винаги на врата им е имало и има вампири, които късат от месото им и смучат тяхната кръв; както е казал поетът, “глозгат ги наши и чужди гости“. Но да се върнем към днешния ден. Вампирите от наше време не изглеждат като турци с ятагани и кървави човешки глави, нито като бледи комисари с каскети и шмайзери; не, това са чистички, зализани мъже и жени, политици, депутати, предприемачи, банкери. И точно те ограбиха и изсмукаха тази нещастна страна така, както еничарите от миналото не са и мечтали. 

Ваше Светейшество! Днес Вашето паство е на улиците. Милиони хора са излъгани и ограбени. Едни от тях се готвят да сложат примка на шията си, други креят в призрачно съществуване, трети бягат, бягат, бягат на вълни от тази страна… А нали всеки от тях е образ и подобие Божие, безкрайно скъп и ценен в Божиите очи. А нали всеки от тях е човешка душа от Вашето паство, агънце от стадото Иисус-Христово. За всеки един от тях без изключение се е разпънал Бог. И един ден Той ще поиска сметка за съдбата му от неговите пастири и началници, сред които сте и Вие, Ваше Светейшество.

Ваше Светейшество! “Всички се оскверниха и вкупом непотребни станаха“ (Рим. 3:12). Всички политици, лидери и държавници от времето на “прехода“ се оказаха смет и боклук, лъжци, крадци и предатели на своя народ. Днес Вие сте единственият чист и неопетнен от челниците на нацията. Само Вашите ризи са бели. Само зад Вас не се влачи смърдящ шлейф от грабежи и сделки, хитрини и цигански лъжи. Само Вие не сте турил в джоба си нито един неправеден и нечист лев, откраднат от народа, и не сте причинил никому зло в тази нещастна страна. На фона на този отвратителен “совет нечестивих“ Вие изглеждате като белоснежен гълъб сред черни гарвани. Защо тогава им благодарихте в интронизационното си слово? За какво можете да им бъдете задължен? За нищо. Какво общо имат тези нечисти, шмекерски, свински муцуни – президенти, министри, депутати и т.н. – с Вас? Нищо. Не се смесвайте с тях, умоляваме Ви!

Ваше Светейшество! “Блажен е онзи, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи“ (Пс. 1:1). Помнете това слово Господне! Разбира се, че те ще искат, докато народът ги измита с метла, да се хванат за Вас, да се скрият, ако могат, под Вашата бяла мантия. Не им позволявайте да го сторят! Да, те ще се надпреварват да Ви се подмазват и да Ви се хилят, ще Ви канят всеки ден на своите банкети, приеми и срещи. Те се надяват отчаяно на Вас, молят се да ги спасите. Не го правете, Ваше светейшество! Не стъпвайте в техните дворци и под мраморните сводове на техните зали, ни пийте шампанско с тях, не яжте от тлъстите трапези, с които те ще Ви гощават. Идете там, където е мястото Ви: при бедните, измъчените и онеправданите. Защото те са “чистите по сърце“ (Мат. 5:8), на които Господ е обещал Своето царство! Идете сред хората, стъпете в мизерните им жилища, в порутените им панелки – и те ще Ви обикнат, ще Ви следват и ще Ви вярват. Защото в народното сърце има много жажда за обич и вяра, Ваше Светейшество!

Ваше Светейшество! Изразете твърдо Вашата солидарност с гневния си народ, с Вашето милионно паство. Оглавете го. Бъдете там, където трябва да бъде пастирят – начело на стадото. Знаем, че Вие сте мирен и благ човек, – но този път ударете с жезъла си по масата. Поискайте сметка на всички грабители и мъчители на нацията за това, което те са сторили с нея през последните 20 години. Размахайте жезъла си и изгонете със свещен гняв крадците от дома на народа, от неговия храм, както е сторил някога Иисус Христос. Бъдете като пророк Илия срещу Иезавел и Ахав, като пророк Исайя срещу нечестивите съдии и управници Израилеви. Станете изразител на Божия гняв! Кажете им в очите истината и Божията присъда! И нека тези среднощни сенки, тези бесове се разбягат в паника на всички страни, както се разбягват винаги силите на мрака от кръстния знак, от името Христово и утринния звън на църковните камбани!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

26 Отговори

  1. iliana sivova каза:

    разбирам патоса на текста, макар и да не го споделям напълно. но все пак – нека сме внимателни. политическите боричкания не са първото нещо, в което трябва да се впусне патриархът. а „оглавяването на протестите“ е именно това. андрей, това стадо е … друго стадо.

  2. Цветомир Андреев каза:

    Андрей здравейте, Уважавам, и въпреки че са малко по-емоционални, винаги чета с интерес какво сте написал…
    Виждам и сега искреността ви, но изглежда последните събития са ви смутили в повече: За предната ви статия подписана от вас се каних да питам (като въпрос, а не заяждане) наистина ли сте я писали вие, а сега да намирам за много уместна забележката за събранието на нечествиците, ме изумяват призивите ви Патриарха да се въвлече в някакви революционно-анархистки движения (дори и да не бяха движени от агитка футболни хулигани в нагласена от ченгета и масони игра)

  3. безиме каза:

    Съгласна съм с iliana.
    Аман вече!
    Андрей, Вие въобще виждате ли какви са протестиращите – хора, които се шляят по улиците сякаш от скука и са си отишли на някое парти… Смеят се, пият, ядат и между другото псуват тоя и оня, който им е крив. Така ли се решават сериозни проблеми? Не със спокоен и мирен разговор? Така ли и Вие убеждават събеседниците си, когато общувате с тях – с агресия? Нашият народ има нужда от вразумление, не от подкрепа в това кърваво безумие. Всеки, на който нещо не му е съвсем изгодно, е излязъл сега да протестира – я сметки, я правителството, я шефа, жената/децата и какво ли още не. Размятат се лозунги „Искаме кръв!“ и подобни и всеки желае всяко негово безумно желание да бъде прокарано със закон.
    Това ли е наистина, което нашият патриарх трябва да подкрепи?

  4. mnenie каза:

    Присъединявам се към изразените преди мене мнения. Протестиращата тълпа е разнородна и с неясни позиции. А много от хората предлагат икономически и логически абсурди като решения на порблемите на държавата. Следователно към кого по-точно да се присъедини Патриарха? Неведнъж в православните среди съм чувала да се казва, че кризата е духовна, а икономическата е следствие от нея, а не обратното. В този смисъл според мен Патриарха трябва да се съсредоточи върху причината, а не върху следствието. Само здравото и отговорно общество може да поддържа работеща и здрава икономика. Общество, в което всеки се замисля за своя принос и своите принципи, а не само да казва че всички крадат и да се чувства онеправдан, защото той самия не е могъл.

  5. nnniiikkkooolllaaaii каза:

    Съгласен съм с една част от текса. Добре е патриарха да изкаже ясно своята позиция по тези наболели въпроси. На него вярват хората. Църквата не е извън обикновения човек, а напротив обикновения човек е Църквата. Трябва да има едно разграничение и едно осъзнаване, че наистина имаме вампири срещу себе си, които ни смучат. Не съм съгласен, че протестиращите са само фенове и идиоти. Напротив, 95% от хората, които са на улицата са съвсем нормални, доколкото всички сме такива – хора. Провокаторите са една много малка част, внедрени от вампирите. Също не съм съгласен, че хората не знаят, какво искат. ИСКАТ НЯКОЛКО ПРОСТИ НЕЩА: 1.Наказателна отговорност за вампирите-напълно е възможно. 2.Намаляване броя на вампирите от 240 на 100 – напълно е възможно. 3.Други лица в политиката, без Станишев, без Сидеров, без Костов…- напълно е възможно. 4.Наказателна отговорност за сключилите договорите с монополните фирми – напълно е възможно. Ей такива, прости неща искат хората. Какво неясно има тук?

  6. Петър Николов каза:

    Ще си позволя да направя някои бележки. Човекът носи Божия образ, а подобието е призвание.
    Ще се съглася с предишните коментари за това, че протестите по-скоро са анархични, отколкото справедливи. Не мисля, че патриархът трябва да се включва в подобни движения. Патриархът може да изразява несъгласието си с определени политики и политици, но само мирно и с любов. Патриархът е длъжен да уважава институциите и да пази законите, доколкото не противоречат на Божиите.

  7. Андрей Романов каза:

    Не съм призовавал патриарха да оглави уличните протести – ясно, че мястото му не е там, – а да бъде морално солидарен със своя народ. Едва ли спонтанната народна мъка и гняв може да се нарече „политически боричкания“.

    Текстът за папа Бенедикт беше просто хумор. Учудвам се, че толкова хора го приеха сериозно.

  8. Stoyan79 каза:

    Андрей, изречението „Станете изразител на Божия гняв!“ като, че ли обобщава вашата позиция и двете основни грешки в нея:

    1) Вие не знаете Божиите мисли. Не знаете кое е „Божия гняв“ и кое си е просто нашите си хорски караници. Никой от нас не знае това. Да мислим иначе граничи с богохулство
    2) Вие не сте в позиция да нареждате на Негово Светейшество каквото и да било. Всичките удивителни знаци не молят, а нареждат на нашия патриарх да прави това или онова. Това е нелепо.

  9. Андрей Романов каза:

    1) Stoyan79, четете Словото Божие. В Библията Бог изобличава неправедните царе, управници, първосвещеници, съдии и ги заплашва с гибел. Могат да се цитират стотици такива страници от Стария и Новия Завет. И пророците ли според вас не били наясно с това какво иска Бог? Не е ли богохулство, напротив, да мислим, че Той може да одобрява злото?

    2) Аз не заповядвам на патриарха, отде пък го взехте това? Писмото съдържа съвети и призиви, а не заповеди, – надявам се, че долавяте разликата? Удивителните знаци се слагат и в края на изречения, съдържащи молба, просба, увещание, апел. Образовайте се малко в граматиката и синтаксиса, пък тогава ще говорим.

  10. Висарион каза:

    БРАВО НА АНДРЕЙ! Точно брате си изразил което напираше в душата ми! Не мога да скрия огорчението си от първите действия и сигнали на патриарха. Веднага се събраха рояк мръсници (също и по време на интронизацията) около него опитвайки се да се скрият зад бялото му було.
    Негово светейшество не трябва да казва на народа „тихо“ и „спокойно“, „успокойте се“. Да се опитва да повие отново смърдящата рана в тялото на загиващия българския народ с нова превръзка и да казва „потърпи“, „спокойно“, „всичко е наред“……………………….

  11. iliana sivova каза:

    „Изразете твърдо Вашата солидарност с гневния си народ, с Вашето милионно паство. Оглавете го. “

    призивът е патриархът да оглави протестите. не го съчинявам :). аз мисля, че патриархът трабва да оглави църковния народ. а доколко народът на площада е църковен и е народът му – на патриарха – е трудно да се прецени. със сигурност има хора, които са в църквата без да са на площада и определено не биха се почувствали оглавени, ако патриархът даде еднозначна оценка на протестите. не може да бъде дадена такава оценка. да сме честни. както не е правилно да се обобщава и да се демонизират всички хора, които в годините са се занимавали с политика и в крайна сметка са работили за тази държава… някак са работили. чисто теоретично не е възможно пък всички да са завършени докрай морани уроди. християнският подход е по- конкретно ориентиран към личността:)

  12. lomo каза:

    Андрей, като пишете, че Бог изобличава неправедните – нима ние, немощните и грешни, духовни слепци, които от време на време пак по Божия милост проглеждаме колкото съвсем да не отпаднем, сме тия, които ще се смятат за равни с Бога, че да изобличаваме, съдим и заплашваме?
    Ние имаме молитвата, това ни е дадено на нас като средство! Господ ще изобличи тези, които имат нужда да бъдат изобличени, за да се покаят и отвратят от делата си, защото Той е този, Който вижда всичко. Нима ние знаем какво е в душите и сърцата на всички тия хора, които наричаме „престъпници“, че да можем с прав съд да съдим, и кой от нас пък не е престъпник срещу законите, които са ни дадени?

  13. Ignatov каза:

    прор. Иеремия:
    [6:11] Поради това аз съм преизпълнен с Господня ярост, не мога да я държа в себе си; ще я излея върху децата на улицата и върху събранието на младежите; ще бъдат взети мъж с жена, старец с престарял.
    [6:12] И къщите им ще преминат у други, също нивите и жените; защото ще простра ръката Си върху жителите на тая земя, казва Господ.
    [6:13] Защото от малък до голям всеки от тях се е предал на корист, и пророк и свещеник – всички действуват лъжливо;
    [6:14] лекуват раните на Моя народ лекомислено, думайки: „мир! мир!“, а мир няма.

  14. Ignatov каза:

    Заради попове и клирици които все от много страх от политкоректност и да си го кажем направо, просто от страх , малодушие и духовна нечистота, не взимаха директно отношение към страданията и скърбите на народа а някои и директно колаборираха с турците преди 150г. хора като Христо Ботев проклеха „поповете“. Така и народът ни се откъсна от тях и от Църквата защото не ги ПРИПОЗНАВА. Защото НЕ СА ИСКРЕНИ. Защото водят Божиите овце към скалисти и сухи места. Защото мир вестят, а МИР НЯМА:

  15. lomo каза:

    Да, Игнатов, само че мирът Божий не се постига с насилствено налагане на някакви правила за справедливост уж и вземане от богатите и раздаване на бедните. Справедливост няма да има никога и такъв е нашият живот тук на земята. И ако ние, които хич не сме изпаднали в такава нищета, се оплакваме, то какво да кажат тия в Уганда, които всъщност са „необходимата“ жертва, за да могат именно страни като САЩ и други по-богати да водят разточителния си начин на живот? Иронията е, че с подобни протести ние именно доказваме, че искаме и ние да станем като тях…

  16. Ignatov каза:

    Lomo, нямам време да ти пиша подробно, но виждам че говорим на различни езици. Просто не си разбрал НИЩО от това което написах, нито имаш представа за това КОЙ ограбва Българския народ, нито какви са плановете на тези които стоят зад това ограбване и ФИЗИЧЕСКО УНИЩОЖЕНИЕ което тече вече 23г! Каква Уганда, какъв „духовен“ мир, какви 5лв. Българинът май има странното и уникално „качество“, да го бият, да го убират, да го пропъждат от Родината му, да го ОБИЖДАТ в лицето, да му се подиграват и той пак да не разбира какво става и даже да вика ДА, ДОБРЕ СИ Е, ТАКА СИ Е…. това е инфантилизъм на национално ниво. България в момента е КОЛОНИЯ. Тези които управляват 20г са просто марионетки на колонизатора. Който се интересува да гледа лекции на Андрей Фурсов, например:
    http://www.glasove.com/andrey-fursov-optimistite-uchat-angliyski-pesimistite–kitayski-a-realistite–da-strelyat-s-kalashnikov-17865

    Ако Църквата не ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ СТАВА СЪУЧАСТНИК! Ако гледаш че убиват децата ти ще мълчиш ли?

  17. lomo каза:

    Игнатов, напълно разбрах какво пишеш, но ти все още явно живееш в старозаветните времена.
    Ролята на църквата е да се погрижи за душата! И не смятам, че нейното място е в политиката.
    И стига с тези конспирации. Досадно е вече.

  18. Андрей Романов каза:

    Приятели, проявете поне малко гражданско чувство. Ако вие не направите нещо за съдбата си и за съдбата на вашите деца, никой няма да го направи вместо вас. България потъва. Ако днес или поне в близките години не се стегнем като народ, скоро няма да има нито България, нито БПЦ, нито български патриарх – нищо, за което да спорим и да обсъждаме.

  19. Ignatov каза:

    Ломо, не разбрах кое от нещата които написах са конспиративни, но както и да е. Ти или си много неинтелигентен или си платен писач по форумите. Защото и такива има, да.

    Андрей, благодаря ти за куража да напишеш това писмо! БРАВО!

  20. velichka каза:

    Направи ми впечатление, назидателният тон и форма на изразяване.Не ми прилича на молба. Според мен патриархът беше издигнат по воля Божия, независимо от това, че хора гласуваха. Когато Бог издига някого, Той го и ръководи. Патриархът е интелигентен по природа и силната му вяра в Бога го води в истината. Ако Господ отиваше при грешниците, как вие настоявате патриархът да не ходи при тях. Бог дойде за грешниците и когато отиде при грешник, той си връща ограбеното. Само с отхвърляне нищо не се постига. Има начини и с Божието водителство, помощ и закрила, патриархът ни ще се справи, така, както цял народ не би могъл да се справи. Не се съмнявайте в живия и истинен Бог! Силна вяра и пълно доверие в нашия Господ, а патриархът ни е с Него! Бог да му дава небесно здраве и пълен успех в мисията му за спасение на нашия народ! Амин!

  21. Валентин Велчев каза:

    Онова, което казва Андрей няма нищо общо с политиката. Просто той иска да види в Патриарха икона (т.е. един, който подражава) на Христос, „приятел на бирниците и грешниците“ и противопоставящ се на насилниците и грабителите (макар и само със слово). Нищо повече!
    Аз също съм на мнение, че ако не направим нещо след 20-30 (най-много до 50) години ще се стопим и изчезнем като народ.

  22. Цветомир Андреев каза:

    И аз като вас се чудя дали не трябва да се стегнем и да излезем срешу гамените по улиците, които рушат държавата! все пак те са само няколко хиляди а нормалните и потърпевши сме целия народ… Лошото е само че бесноватия обикновенно рита и крещи по-силно, а така се печели по улиците…

  23. Ignatov каза:

    Мирко, именно тази „държава“, за която ти плачеш, извършва вече 23г. геноцид над българския народ. Гърците малко ги натиснаха и ВСИЧКИ се дигнаха (в това число и АРХИПАСТИРИТЕ им!). Българите са не търпеливи, а овчедушни или обезкръвени ако не реагират и сега. На някои хора са им много удобни пароли като „смирение“ и под тази форма се опитват да яхнат Църкавата като инструмент за поредно отпускане на парата у народа.

    Християнското смирение няма нищо общо с овчедушието, посредствеността, страха, човекоугодието. Това са противоположни неща!

  24. Венета каза:

    Патриархът и главният мюфтия обгрижиха главния мафиот. В знак на взаимна любов Мустафа Хаджи дарил Борисов с турско кафе и фурми, а пациентът го почерпил с горещата турска напитка. Недопустимо и противопоказно е да даваш кафе на пациент с хипертония. Че четири години имахме телевизионен премиер, това не бе болка за умиране, даже ни забавляваше. Че главният мюфтия направи темане на Бойко паша, това също не шокира.
    Знаем колко близък до сърцето на Реджеп Ердоган е Мустафа Хаджи.
    Но че Неофит унизи патриаршеското достойнство в Правителствена болница, това е срам за православните, докарани до кофите за боклук от ВИП пациента на д-р Спасов.
    Грях е да обгрижваш екзекутора на пенсионерите, които четири години ги държи на хляб и вода. Грях е да благославяш мутра, вместо да обходиш приютите за немощни старци и изоставени деца. Грях е пастирът да изостави стадото си и да прегърне вълка.
    Кога ли стадото ще прогледне, че го водят на заколение?

  25. Цветомир Андреев каза:

    [quote name=“Венета“]Патриархът и главният мюфтия обгрижиха главния мафиот.[/quote]
    Госпожо, внимавайте, когато намесвате нашия Патриарх, в неадекватните си политически позиви.

    Пробвайте да ги обсъдите във форумите на Дума сред другарите, които преди Б. Борисов така добре се погрижиха за пенсионерите.

  26. Ignatov каза:

    [quote name=“mirko“]
    Пробвайте да ги обсъдите във форумите на Дума сред другарите, които преди Б. Борисов така добре се погрижиха за пенсионерите.[/quote]

    Понеже 20г. вече такива плиткоумни същества като теб противопоставят синьо на червено, ляво на дясно, Боко Кратуната на Станишев…. за това я докарахме до там. Не разбра ли друже, за тези 23г., дали глаусаваш за Боко, за Станишев, за Костов….. е ВСЕ ЕДНО. НЯМА ЧЕРВЕНО, ЗЕЛЕНО, СИНьо…. Тези които стоят зад тях са все едни. Има глобалисти и националисти или патриоти. Тези които са ЗА националните интересни. Това е лакмосът. Какво общо има тук вестник ДУМА?? Нима всеки който е против Кратуната или Костов е ЗА БСП?! И между другото Станишев НЕ Е комунист както и партията му не е такава. Добре би било да чуем какво изобщо в днешния контекст означава комунист. Що за идиотска логика.

    Интелигентните хора „на запад“ отдавна не си служат с такива етикети,защото полит. ситуяция се промени. Играчите са други! Пак сме назад. Много.