Нови факти от българската история разкриват в Скопие




Източник: http://ancientmacedonia.bloger.com.mk/

Нови интересни факти от българската църковна история разкрива скопски научен сайт. Те могат да се проследят в подробности на горепосочения линк. Като си затваряме очите за някои съществени правописни грешки, ще предадем на западнобългарски диалект светлата мисъл на автора-гений.


 

"Под јуриздикција на Охридската Патријаршија се наоѓаат и делови од Бугарија, т.е. шопскиот словенски крај и смолјанскиот. Во сеуште непознат временски период, Цар Самоил ја уништува бугарската патријаршија, ја сведува на ниво на Митрополија Бугарија, па Патријархот гг. Глигориј се упокојува во 1016 г. како „Митрополит Бугарски”, и како таков се слави од БПЦ (види православен календар на Бугарската Православна Црква).

По укинувањето на Преславската Патријаршија, Охридската Патријаршија својата јуриздикција ја распостила врз сите освоени територии на средновековната македонска држава, Малта и се до Сицилија."

Не ни остава нищо друго, освен да благодарим на нашите мили съседи, че така щедро и великодушно ни разкриват факти от нашата църковна история. Да са живи и здрави.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...