Новата базилика Св. Петър в Рим на 500 години



Източник: в-к Култура

На 18 април 1506 година е положен основният камък на новата базилика „Свети Петър“ в Рим, предвидена да замени старата църква на същото място, издигната от император Константин около 320 година. От 12 октомври 2006 до 8 март 2007 във Ватикана е отворена за посещение изложба, именувана Petros eni / Pietro è qui (Петър е тук), призвана да ознаменува това събитие.

 

На сравнително малко пространство е експониран фонд, който може да пренапрегне всяко естетически и исторически култивирано око.

Скромният набор от живописни платна съдържа: ‛Разпъването на св. Петър“ от Караваджо, ‛Каещият се св. Петър“ и ‛Окованият св. Петър“ на Рембранд, ‛Каещият се св. Петър“ на Ел Греко и портретите на Юлий II и Павел III от Тициан, както и на Лъв Х от Рафаел. Няма съмнение, че и това би наситило окото на гладния за виртуозна живопис. То обаче е само нещо като въведение.

Единият от двата най-тежки акцента е някак естествено проектирането и изграждането на базиликата. Убедително са представени гениите на Ренесанса и Барока, ангажирани с архитектурната програма. Най-напред тук става дума за Микеланджело и – освен за проектите на прочутия купол – за впечатляващ набор от документи и произведения, непоказвани или слабо известни досега. Редом с тях са ескизи, проекти, ръкописи, графики, излезли изпод ръката на Рафаел, Бернини, Антонио да Сангало, Боромини, Браманте…

Вторият акцент се формира от четири секции, свързани съответно със старата базилика, с античния некропол, над който са издигнати те, с житието на апостолите Петър и Павел, с първенството на Петър и неговото почитане. Най-начело е надгробният надпис „Петър е тук“, открит при археологическите изследвания на некропола през 1939 г. и експониран за пръв път тъкмо сега.

Следва серия от изящни антични пластики и мозайки, урни и саркофази, ръкописи и изображения. Най-накрая могат да бъдат видени власеницата на Франциск от Асизи и сандалите на Тереза от Калкута, носени от тези светци на католическата църква при техните поклоннически пътувания до Рим.

Посланието на изложбата е съвършено ясно. Със замах, но без парвенюшко преизобилие, а с много вкус е демонстриран изключително солидният исторически и културен фундамент, на който „стъпват“ базиликите – старата и новата. Показва се още, че около тях през вековете са били мобилизирани усилията на наистина гениални творци, на велики майстори на визуалните изкуства и архитектурата. Изложбата несъмнено постига целта си.

Заедно с това обаче тя, тъкмо чрез експонираните прекрасни образци, доказва с болезнена очевидност един сериозен дефицит. Липсват дори следи от присъствието на големите творци от последните три века. Особено драматично е случилото се през ХХ век.

Очевидно бъркайки консерватизма с недалновидността, главите на Римо-католическата църква не привличат всъщност никого от великите художници и архитекти на това столетие, не се обръщат дори към най-дълбоко религиозните сред тях. Насочим ли погледа си към православните църкви, нещата съхраняват драматичния си характер.

Тази липса не е само свидетелство за недостатъчно висок естетически усет. Тя свидетелства още за едно нездравословно дистанциране от най-високите етажи на модерната култура, което в последна сметка е и неглижиране на социални измерения с неслучаен характер. Както и самата изложба показва, този мотив никак не се извежда от живота на църквата през предходните векове. Той не й е завещан от традицията, с която иначе църквата се гордее и на която неизменно се позовава.

Остава единствено надеждата, че в резонанс с хода на промените от последните години – както в самото съвременно общество, така и в начина на присъствие на църквите в света, при следваща подобна изложба предните два абзаца биха прозвучали несправедливо.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...