Днес е Преображение Господне


Източник: news.bg

Православната църква отбелязва днес Преображение Господне. На този ден Господ Иисус Христос се преобразява пред трима от учениците Си – Петър, Яков и Йоан и им явява Своя божествен произход.

 

Апостолите не вярвали, че Иисус Христос, Месията, ще понася унижения и страдания, защото според тях това било несъвместимо с величието и славата Му.

Христос им говорил често за страданията, които Го очакват, за смъртта и възкресението Си.

За да засили вярата на учениците Си, Той показал на трима от апостолите истинския Си божествен произход.

Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли.

Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Иисус разговарял с двама от най-великите представители на Стария Завет – пророците Мойсей и Илия за предстоящите Си страдания и смърт в Йерусалим.

Историята разказва, че тогава в един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте."

Това събитие трябвало да предпази апостолите от съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Според вярванията на този ден се отваря небето.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...