Единадесета неделя след ПетдесетницаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Liturgist каза:

  Не съм се съмнявал във Вашата екзегеза, но и този път мога само да Ви поздравя о. Павле !

 2. Дон Кихот каза:

  „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава“.

 3. Стефан Чурешки каза:

  Въпросът с прошката е много важен за хората от БПЦ, които следва да се покаят пред народа, който е суверен в България и да поискат прошка от него за натюрела, действията и бездействията си. Верно е, че всички сме длъжници пред Господа, но редът на Земята иска милост, справедливост, истина и правомерност на делата и словата ни, за които се полага възмездие още на Земята и колкото повече си понесем заслуженото на земята, толково повече даваме шанс на Господ да ни оправдае, защото Неговата безгранична милост не е безпринципност според установените световни културни норми на това понятие. Та искам да питам доц.Стефанов – неговата личност ми е интересна дотолкова, доколкото като архимандрит се намира във ръзка с Бога и може да издейства благодеяния за нас от Него в този живот и доколко е реално боговдъховен та да води курс на студенти – как можем да простим на комунистите – убили са наши близки, взели са ни имотите, преследвали са ни до трето коляно, вършели са неправди с нас – прошка?

 4. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“] как можем да простим на комунистите – убили са наши близки, взели са ни имотите, преследвали са ни до трето коляно, вършели са неправди с нас – прошка?[/quote]

  Можем да простим, като помолим Бог да ни даде сила да го сторим. Моето досие сигурно се състои от стотици страници доноси по мой адрес, но не искам да го видя. Тази страница от живота си съм затворил отдавна. По-важен е другият проблем – как да простим на т.нар. антикомунисти, които ни провалиха последните 22 години?