Очакването на Месия – онлайн лекция на проф. д-р Димитър Попмаринов 

 

Рождество Христово – стенопис от манастира „Преображение Господне“ (Тавор, Израел). Снимка: А. Поспелов/Православие.Ru

 

На 26 ноември 2021 г. (петък) от 18 ч. предстои втората среща от поредицата „В очакване на Спасителя“, организирана от фондация „Дякония и мисия“. Лекцията ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

Разбирането за Месия и идеите, свързани с Него, за християнското учение и вероизповед се откриват като заложени в Стария и осъществени в Новия Завет. Те са посеяни в Петокнижието, очакванията за практическото им изпълнение са отразени в историческите книги, а изграждането, избистрянето и виждането за тях са разкрити в пророческите книги. За православното мислене те са пряко свързани с разбирането за Откровението.

За месианската идея, пророческото виждане за Месия, образът и служението на Месия и какво се случва в навечерието на Христовото Рождество? Това са част от темите, които ще бъдат засегнати в лекцията на проф. д-р Димитър Попмаринов.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е един от първите преподаватели на основания през 1991г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Два мандата е декан на Факултета. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия. Участник и лектор е в множество научни прояви в страната и чужбина. Представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгите „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литератута“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ („Омофор“, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ („Омофор“, 2018), „Свещеното Писание – Херменевтика – Богослужение – Диалог“ („Омофор“, 2018), както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.
Линк за присъединяване към срещата:

https://us02web.zoom.us/j/85822511645?pwd=Sk1XWEF0M2dUem84Si9MTEdFM3FDUT09

Meeting ID: 858 2251 1645

Passcode: 515551

 

Източник: Фондация „Дякония и мисия“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...