Понятията „време“ и „вечност“ в Библията – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“


Съвременната представа за времето идва от древното гръцко мислене.
В Стария Завет няма думи, съответстващи на съвременните наши понятия за „време“ и „вечност“, но има думи и изрази, които изразяват тези идеи. Там основната идея е, че времето е сътворено от Бога и е изцяло в негово владение; вечността е присъща на Бога, тя не е подвластна на пространството и времето.

Какво казват Старият и Новият Завет за „времето“ и „вечността“? Как библейският човек ги е разбирал? Как възприятията са се променили през вековете? Как човекът борави с тези понятия? Как са разбирани тези понятия в нашето съвремие?
На тези и още въпроси ще се опитат да отговорят проф. Димитър Попмаринов и модераторите Пламен Иванов и Росица Дреникова.
Проф. д-р Димитър Попмаринов е един от първите преподаватели на основания през 1991г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Два мандата е декан на Факултета. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия. Участник и лектор е в множество научни прояви в страната и чужбина. Представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгите „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литератута“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ („Омофор“, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ („Омофор“, 2018), както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.
Пламен Иванов е филолог и богослов. Завършил е богословие в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Магистратура „Историческо и практическо богословие“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е също Славянска филология във ВТУ със словашки език. Работи като преводач консултант, автор е на публикации в сайта Православие.БГ и списание „Свет“.
Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.
Лекцията ще се излъчва на 29.10.2021 г. (петък) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...