Рождественско послание на Вселенския патриарх Вартоломей


Патриаршеско послание за Рождество 2007

+ Вартоломей, По Божията милост Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски патриарх

До църковната пълнота

Благодат, милост и мир
от Спасителя Христос, роден във Витлеем.

Христос се ражда, славете Го;
Христос идва от небесата, приемете Го.

Възлюбени в Господа братя и сестри,

С голяма радост нашата Църква ни призовава да прославим Бога за любящото и личностно присъствие на Христос на земята в богочовешка ипостас, като едно от трите Лица на Светата Троица. Затова ние трябва да изследваме много внимателно истинското и животворящо значение на Въплъщението на Сина и Словото Божие. Защото, първо, то разкрива на човечеството, че Бог е личностен и се проявява пред нас като личностен, както е създал и нас като личности; и второ, то ни разкрива, че Бог ни обгръща със Своята любов. Тези две неща, персоналността и любовта на Бога, изразяват фундаментални истини на нашата вяра, за които, разбира се, сме чували много пъти. Въпреки това, тяхното влияние върху нашия живот не е толкова голямо, колкото би трябвало да бъде, тъй като мнозина от нас не преживяват Христовото братство и Неговата безгранична любов към нас по личностен начин – нито пък ние, от своя страна, отвръщаме с нашата любов на Христос, за да можем, споделяйки Неговата любов, да споделим по благодат също и Неговите останали свойства.

Ако другите, които не са познали Христа, са донякъде оправдани, когато се давят в резултат на своето търсене на неличностно битие, което те считат за божествено, ние, православните християни, ни най-малко не сме оправдани, когато следваме пътища, водещи до такава безизходица. Защото, вместо да търсят Бога като Личност и да се доближават към Него в Онзи, Който се доближава към нас, а именно Иисус Христос, тези заблудени хора отчаяно се опитват да станат божествени чрез своите собствени сили, както Адам е помислил, че може да постигне това, като се подчини на злия дух. Обаче истинният и личностен Бог, Който се познава единствено чрез Иисус Христос – роденият в ясли от любов към нас – ни е обещал осиновление и завръщане в лоното на Отца, както и обожение по благодат чрез Христос. Единствено чрез Христос човек може да изпълни всеобщото човешко желание да надхвърли тлението и изолацията на едно съществуване без любов и да постигне общение между божествени и човешки личности в любов, което води до вечност и нетление.

Затова нека обърнем погледа на сърцата си към новородения Иисус Христос в яслите, за да можем – като размислим колко много ни обича Той – да Го възлюбим с цялото си сърце, разум и същество. Единствено чрез любовта на Иисус Христос ние можем по благодат да станем участници също и в Неговата божествена природа, както чрез любов Той е споделил нашата човешка природа. Антропоцентричините усилия и мисли, психеделичните състояния и екстаз и подобни нехристиянски преживявания не водят до среща с истинно личностния Бог на любовта, а до дълбока и студена тъмнина, до мрака на вечното разрушение, както и до чувство за съвършена и бездънна празнота.

По тази причина, възлюбени чеда в Господа, обичайте Иисус Христос, Който от любов към нас и към нашето спасение стана човек; познайте общението на Неговата любов, с Отца и Светия Дух. Наистина, няма нищо по-сладко от любовта на личностния Бог.

Великият вестител на божествената любов е онзи, който отъждестви Бога с любовта, св. евангелист Иоан Богослов, който произнесе върховното слово, че “Бог е любов”. След него великият вестител е св. апостол Павел, който възлюби Бога докрай и който зададе пламенния въпрос: “Кой ще ни отлъчи от любовта Христова?” Нито скръб, нито меч, нито смърт или някаква друга любов не може да бъде по-силна от нашата любов към Христос. В памет на словата и делата на любов на ап. Павел ние обявяваме идващата 2008 г. за година на апостол Павел.

Ние отечески и усърдно се молим Иисус Христос, Който се роди в ясли от любов и заради нашето спасение, да направи нашите сърца Негови ясли чрез застъпничеството на Неговата Майка Приснодева, както и на нашия предшественик св. Йоан Златоуст, на чиято памет ние посветихме тази изминала година, заедно със застъпничеството на един друг предшественик на патриаршеския престол, св. Нифон, възстановител и втори основател на светия Патриаршески и ставропигиален манастир “Св. Дионисий” на Света гора, на когото следващата година честваме 500-годишнина от упокоението му, както и на светите апостоли Иоан и Павел, върховни вестители на Божията любов, а също и на всички светии да открие на всички Личността на Своята любов.

Призоваваме Неговата благодат и богата милост над всички вас. Весела Коледа! Нека бъдат благословени дванадесетте дни на Рождество и нека Новата година бъде духовно и материално плодоносна.

Фенер, Рождество 2007
+ ВАРТОЛОМЕЙ
усърден молител за всички пред Бога

Да се прочете в църквите по време на Божествената литургия на Рождество, след светото Евангелие.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...