Светото Тайнство Кръщение – между необходимостта и невежествотоМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  Цветанчо, ти си останал встрани от Божията благодат, като мислиш, че ръцете на свещеника са единствения проводник на Божията благодат. Вие, клерикалите, май съвсем се обожествихте.

 2. orangecounty каза:

  Kogato az biah na 21 i biah pokrystena NE otidoh za moda, za kysmet ili za niakakva druga glupost, a imenno zaradi viarata za6toto vizdah 4e se biah razboliala tezhko i zivota mi se rusheshe, biah bezsilna i vypreki vsichko otidoh s viara.Togava se sluchi ne6to neobiknovenno az ozdraviah i ot dvata hronichni problema i to do 100%.Mislite li che 6tiah da 4akam tolkova mnogo vreme da stradam i da se vlo6avam, ako v Bulgaria vsi4ki imahme informazia 4e se slu4vat chudesa v Hristianstvoto?

 3. Idiot каза:

  Една от малкото статии, хвърлящи повече светлина върху Светото тайнство Кръщение.

 4. toshev2006 каза:

  Статията е изчерпателна.
  Веднъж една жена оставила в дом детето си страдащо от „болест на Даун“. По съвета на свещеник го кръстила по екстремния начин с трикратно поръсване с вода и формулата“ В името на Отца…./. Детето попада в дом, изоставено от родителите. След няколко години умира, но все пак кръстено.
  В друг случай, дете родено с твърде малко тегло, проблеми с функционирането на дихателните органи, лоша кръвна картина, е в опасност за живота. Родителите се осъзнават и извикват свещеник, който го кръщава по съкратеното последование за кръщение, в ковиоза. Детето след Св.Кръщение се възстановило и днес, след години е живо и здраво. Споделям тези случаи като факти от близко време, в подкрепа на изложеното в статията, за онези, които не доумяват силата ,ползата и необходимостта от Св.Кръщение.
  Относно критиката на „Небесния Ангел“, с иронично употребения ник, е неоснователна. Единствено свещеника е овластен,/С ръкоположението в Тайнството свещенство/, да бъде проводник на Божесвената благодат, освещаваща миряните, чрез свещенодействие и тайнствата. Ако това не беше вярно, тогава оприличени на протестанстващите, всеки щеше да си извършва у дома Св.Литургия и проч. Това не е клириканство, а православно разбиране за „свещенството“.

 5. dikovski каза:

  От сърце благодаря за ценните коментари и особено за тези, които допълват статията с информация.
  Колкото до Ангел Небесен, донякъде възприемам като чест, че цял ангел е слязъл от небето да се занимава с моята статия, но пък от друга, дали наистина е ангел? И ако наистина е такъв, защо ли не си гледа своите небесни работи?

  Нека Бог благослови читателите, които разбраха моето послание със здраве и успех!

  автор – Цветан Диковски

 6. Ураган каза:

  И все пак според мен е хубаво и това, че хората кръщават децата си, макар и без знание. Защото биха могли и да не го правят!

 7. chorbalan4o каза:

  тошев 2006,

  такава власт, за която ти говориш има само епископа, „свещеникът“ е преди всичко презвитер – предстоятел, а не жрец. презвитерът служи като представител на епископа, презвитерът не може сам да служи литургия, при ръкополагането му, не му не се извърва наново миропомазание, т.е. не му се дава някаква специална благодат, остават си даровете на светия Дух от Кръщението.