Седмица на обновлението



… Eто, всичко ново творя. И ми казва: напиши, защото тия думи са истински и верни.

Откровение 21:5

 

Каква славна Пасха преживяваме от съботната нощ! Излязохме от храма със запалени свещи и притъмнялата църква започна да свети, когато все повече и повече хора прииждаха да получат светлината, която в мрака свети и мракът я не обзе (вж. Йоан 1:5). Събрахме се навън, чухме Евангелското четение и станахме свидетели на Неговата победа над смъртта, възвестена от тропането на Кръста по вратите не само на църквата, но и по вратите, които ни държаха затворени в мрака на смъртта, вън от Божието Царство. След като чухме, че Възкръсналият Христос е Цар на славата, ние пристъпихме напред в сиянието на напълно осветената църква сред възгласите на пасхалната радост!

Това сияние обяснява защо тази седмица се нарича Светла седмица. Но тя има и друго име – Седмица на обновлението. Как използваме думата обновяване в наши дни? Да подновя абонамента си в библиотеката или, както се надявам да направя тази седмица, да подновя членството си в в Meijer Gardens[1].

И двата примера носят усещането, че нещо, което приключва, е направено ново и насладата от обновеното може да продължи.

Но какво точно се подновява по време на Седмицата на обновлението? Нищо по-малко от самият живот. Когато отдадем себе си на тази Седмица на обновлението, вече нищо не е, каквото е било. Отношението ни към нашия живот – и към смъртта ни – са направени нови в светлината на Христовата победа над смъртта. Отношенията ни с тези, които обичаме – и тези, които може би дори мразим – сега ни се поднасят подновени, сега са нещо, което не са били. Ако Христос може да превърне смъртта в живот, коя част от нашия живот не може да се превърне в слава? Няма значение колко труден е животът поради болест, страх или страдание, защото всичко това може да бъде преобразено и подновено в Светлината на Възкресението.

И така, това е нашата голяма възможност и голямото ни предизвикателство през тази седмица: какво ще позволим на Бог да обнови в Светлината на Възкресението на Своя Син и какво ще скрием от Неговото обновяващо докосване? Това, в което отхвърлим Божието обновление, ще остане такова, каквото е било: стареещо, гниещо и погиващо. Това, в което приемем Божието обновление, ще се преобрази от умиращо в преродено.

Така че нека бъдем обновени по всеки начин, който ни е възможен. Както при всяка промяна, може би ще ни е трудно да приемем обновлението, дори ако това, което то обещава, е полезно. Промяната невинаги е лесна, дори промяната към добро. Но ако преодолеем нежеланието си да приемем това обновление, във всяка минута ще преживяваме отново – от днес през цялата Вечност – мига, когато пристъпихме в сиянието на църквата на Пасха, ликувайки в светлината на възкръсналия Христос. Едни от последните записани думи на Исус намираме в края на последната книга на Библията: … ето, всичко ново творя (Откр. 21:5). В тази Седмица на обновлението нека позволим на Христос да стори точно това: да направи всичко – ВСИЧКО – в живота ни ново.

 

Превод: Ралица Кръстева

Източник: St. Nicholas Orthodox Church

Бележки:

[1] Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park ботаническа градина, музей на изкуството и открит скулптурен парк, разположен в град Гранд Рапидс, Мичиган, САЩ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...