Човеците са вечни братя и вечни събратяХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! — ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Братя мои безсмъртни, събратя мои вечни!

Наистина безсмъртни и наистина вечни. Понеже това е дарът, възкресният дар на възкръсналия Господ Христос: всички чрез Него станахме безсмъртни и вечни. Аз съм безсмъртен и вечен за вас, вие сте безсмъртни и вечни за мене. Затова всичко наше е безсмъртно и вечно и има безсмъртна и вечна ценност. Да живеем като безсмъртни и вечни същества! Заради това човеколюбивият Господ и дойде в нашия земен свят, и възкръсна, и ни даде Своето вечно Евангелие, и основа Своята вечна Църква. И чрез това ни осигури безсмъртие и живот вечен. Оттук, всичко да ни бъде заради Него — възкръсналия и вечния! А чрез Него — заради нашия безсмъртен и вечен живот.

Във всеславното Свое Възкресение Господ ни е дарувал двояко възкресение — възкресение на душата и възкресение на тялото. Възкресение на душата от греха, защото грехът е смърт на душата, гроб за душата; възкресение на тялото от тлението, което чрез греха е завладяло човешката природа. Омразата е смърт за душата, гроб на душата; сребролюбието е смърт за душата, гроб на душата. Гордостта е смърт за душата, гроб на душата; злобата, гневът, похотта, мързелът, унинието, одумването, клеветата, изобщо всеки грях и всяка страст са за душата смърт и гроб. Чрез всички наши неоплакани грехове и неоплакани страсти нашата душа гние, нашата съвест гние, нашият ум гние.

Христос воскресе! Затова възкръсна, да възкръснем и ние чрез Неговата благодат, чрез Неговата възкресна сила, от всяка наша смърт, от всички наши гробове. А това ние можем, само ако поискаме. Всичко зависи от мен, от теб, от нашето лично усилие, от нашата вяра и ревност. "Стани ти, който спиш!" — в греха, в кой да е грях; в страстта, в коя да е страст; стани, греховете са приспали душата ти в сън смъртен, страстите са умъртвили душата ти! Стани и "възкресни от мъртвите" чрез покаяние! Разбуди се от смъртта чрез вяра, разбуждай се чрез молитва, чрез милостиня, чрез пост! И "ще те осветли Христос"! (Еф. 5:14) Без съмнение ще те осияе Той, стига само да се устремиш към Него чрез покаяние, чрез молитва, надежда, въздишки и сълзи! Знай, че няма грях, няма страст, няма смърт, които не можем да победим и аз, и ти, и всички ние, — да победим с възкресната сила на възкръсналия Господ Иисус, единственият Победител на всяка смърт във всички светове.

А когато аз, ти, ние възкръснем от мъртвите и почнем да ходим в нов живот, тогава Господ ще възкреси и паството ни, и ще го приведе в нов живот заради нашите молитви, заради нашата вяра, заради нашия подвиг, заради нашите вопли. И пред очите ни ще се сбъдне в нас и в нашите братя наоколо ни евангелската истина: старото премина и ето, всичко стана ново (срв. Откр. 21:4-5) — нов ум и в тебе, и в мене, и във всички нас, нова душа, ново сърце, нова съвест; нови мисли, нови чувства, нови желания, нов живот: всичко — евангелско, всичко — безсмъртно, всичко — вечно, всичко — богочовешко.

превод: Дария Захариева


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. justice каза:

  Нека вознесение ХРИСТОВО донесе благодат и светлина във Вашите домове, семейства и пребъде във вековете държавата – БЪЛГАРИЯ!
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,
  скъпи братя и сестри!

  С уважение и обич:
  justice

  08.04.2007г.
  гр.София.

 2. Fr Pavel каза:

  Автор: Громов А.В.
  Название: Паракало, или Восемь дней на Афоне
  Издательство: Артос-Медиа
  Количество страниц: 577
  Год: 2010
  Размер: 10,7 МБ
  http://depositfiles.com/files/202bnx8w2

 3. victor каза:

  ТОВА КОЕТО ГЛЕДАХ ПРЕД ХРАМ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ НА ВОЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО ОЩЕ НЕ МИ ИЗЛИЗА ОТ МИСЛИТЕ.ПО ТОЧНО КАК НАРОДА БЕ ОТДЕЛЕН ОТ БОЖИЯ ДОМ С ОГРАДА ,КАК ГИ ПАЗИ ПОЛИЦИЯ.КАК СВЕЩЕНИЯ ОГЪН ИМ СЕ ДАДЕ ЗАД ОГРАДИТЕ,КАК ПРЕЗИДЕНТА И ДРУГИ ПРИБЛИЖЕНИ БЯХА ДО САМИЯ ПАТРИАРХ,СЪЩИЯ ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО ЗА 3 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ ОТ ТОВА ПРАВИТЛСТВО,ПРИ КОЕТО ИМАШЕ ШЕСТВИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ И ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ НО НИЩО НЕ БЕ НАПРАВЕНО ПО ВЪПРОСА.ПИТАМ СВЕТИЯ СИНОД И САМИЯ ПАТРИАРХ ,КАК БЛАГОСЛАВЯТЕ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА,ЧИИ СЛУЖИТЕЛИ СТЕ В КРАЙНА СМЕТКА НА БОГА ИЛИ МАМОНА.ВАС ВЯРВАЩИТЕ ПРИЗОВАВАМ ХОДЕТЕ В БОЖИИТЕ ДОМОВЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ПАТРИАРХА ОТ ВЛАДИЦИТЕ,СВЕЩЕНИЦИТЕ.ХОДЕТЕ ПРИ САМИЯ ГОСПОД ЕДИНСТВЕННО И САМО ЗА НЕГО.УСПЕХ НА ВСИЧКИ ВИ.

 4. евтимия каза:

  @victor
  Както родителят, въпреки недоброта, непроумяване, непорастване, неузряване на детето си мъдро продължава да се държи добре с него, търпеливо наставлявайки и обяснявайки, очаквайки и вярвайки да се промени, израсте, стане добро именно поради добротата и умността на родителя и един ден да оцени всичко това, както и търпението на родителя. – (така и с управника/управниците, въпреки вашия гняв). Не такъв ли е с нас, с всеки от нас Сам Господ?… – любов и търпение въпреки! Иначе нямаше да има история. И съвсем нямаше да се стигне до въплъщение и изкупление; и да има небе, пълно със спасени. Юмрук или скъсване на отношения не са нито христови, нито решения с искан резултат,нали?

 5. евтимия каза:

  Оградите.-Да, тъжно е. Но да ни е тъжно от себе си – как след обикновен водосвет една шепа хора от „бързане“ и искане се смазват един друг и наливащия водата църковник, а какво остава за възкресение и то в Сф в най-големия храм. Ето ти и ограда. Да скърбим и да се молим – да, но да хулим… раждаме и усилваме точно това, от което роптаем. Нали искаме Христос да възкръсне?
  Прощавайте. Христос възкресе!