Втора онлайн литургия в ПловдивМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  НОВ СБОРНИК ЗА ЕДИНСТВОТО НА ЦЪРКВАТА В НОВИЯ ЗАВЕТ. – http://pavel.bloghub.org/

 2. a_di каза:

  Аз лично смятям, че он-лайн Литургия не е редно да има. Е, за такива, които живеят в чужбина това е добре, но въпреки това мисля, че не е редно. Аз също живея в чужбина и ми се иска да видя родна Литургия, но смятам, че така тя си губи същнтостта. Не знам, но имам усещането, че не е правилно. Да, предавали са по телевизията и преди, но в рамките на България, която все още минава за Православна страна. И въпреки това и телевизионна литургия смятам, че не е редно… Не знам. Да кажат специалистите по каноните на Православната църква.

 3. михаилий каза:

  Разбира се, че виртуалното присъствие не може да донесе благодат и растеж в духовния живот както прякото участие в боголсужението, но пък е добър начин за проповядване и достигане до потребителите на мрежата. Днес църквата има едно позабравено предизвикателство у нас; проповедта сред народа, със всички средства!!!

 4. Lidia Ilinova каза:

  БПЦ има мисия да благовести на българския народ, защото „с едно сърце и една уста“ трябва да славим Бога! В литургията онлайн не може да се причастяваме, но можем да чуем и разберем молитвите, които от векове Църквата отправя към Бога. Съвременните средства са начинът, чрез който да достигне познанието за Него до младите хора, болните, инвалидите и атеистите. „Как ще повярват, ако не чуят? (Рим 10:14)“ Слава Тебе Господи!

 5. Lakota каза:

  Евхаристията няма нищо общо с „Мисионерската функция на Църквата“, госпожо Илинова.
  Е, разбира се, че в наше време, когато Кръщението си е най-обикновена треба (извършвана обикновено преди венчавка) е напълно нормално основните истини на вярата ни да стават достояние на непросветени (Мат.7:6)

 6. Lidia Ilinova каза:

  Тайнствата са за верните. Тайнството на причастието не се осквернява, само се информират за него по интернет. Все пак в 21 век сме! Хората не излизат от колибите, за да влязат в благолепната църква. Какво да правим с неграмотните относно вярата си, как да ги въцърковим? Не е ли егоистично да постъпваме като фарисея – да се удряме в гърдите колко сме праведни? Христос дойде не за праведниците, а грешниците да приведе към покаяние.

 7. sponzor каза:

  Тоа е един достоен пример за използване на съвременните средства за комуникация, ако мога така да се изразя. Споделям написаното от Лидия Илинова.

 8. timoti каза:

  а защо Николай Пловдивски не си стои в митрополията и от там да излъчва денонощно може би точно от интернет ще погали главиците на децата така както владиците са галили нашите баби и дядовци или от там ще предаде благословение или пак там ще му целунат десницата а може би даже някои ще се причестят!!!!!! Но дори това да не стане поне ще икономиса някой лев от гориво,защото луксозните коли дето го возят харчат немалко пари които са така нужни в този момент на един негов свещенослужител от Септември. Дано най-накрая каноничната душа на владиката се смили и той да помогне на иначе добрия свещеник от Септември. И понеже Николай Пловдивски някъде беше казал че Св. Йоан Златоуст би направил като него(да позволи Светата литургия да се излъчва по интернет!!!!!!)аз питам дали и Свети Йоан Златоуст би се возил на луксозни коли до входа на храма!??? БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!!!!!!!

 9. p_stefanos каза:

  Истинският проблем е, че не го е грижа какво ние тук си пишем – правилно ли е или не, канонично ли е или не.
  Интересува го мнението на Манджуков и Гергов, а не това на народа Божий.
  С този устав от сталинско време, каквото и да прави, никой не може да го помръдне.
  Затова този устав няма да се промени още дълги години. Нали трябва той сам да си го промени!
  А той чак толкова луд не е.

 10. svetlio каза:

  Литургията има общо с мисионерството. Много хора при влизането си в храма чували едни или други думи от Евангелието, молитва или друго мъдро слово, което обръщало живота им.