Втора онлайн литургия в ПловдивБТА

Втора Света литургия в Пловдив ще бъде предавана на живо в Интернет. Тя ще бъде отслужена в най-стария пловдивски храм "Св. Св. Константин и Елена" в Стария град. Богослужението ще се отслужи на 24 февруари, неделя след Въздвижение, наричана още "Неделя на блудния син".

Това съобщиха от канцеларията на Пловдивския митрополит Николай. Службата ще бъде отслужена от митрополит Николай заедно с храмовия свещеник отец Петър Хубенов и свещеници от епархията.

Богослужението ще бъде излъчвано в глобалната мрежа през www.plovdivlive.com в реално време. За първи път това бе направено през миналата неделя от катедралния храм "Св. Богородица" , припомнят от Митрополията. Запис от миналата, а и от всяка следваща литургия, излъчвани по Интернет, ще бъде поместван на интернет-страницата на Митрополията.

Съзнавам, че чрез компютъра не е възможно миряните да участват молитвено в службата, но това е модерен съвременен начин Словото Божие да достигне до сърцата на много хора, обяснява идеята си митрополит Николай. Интернет може да се използва като своеобразен църковен амвон, чрез който думите за вечния живот да достигнат и до болните и немощните хора, приковани на легло вкъщи, допълни още владиката.

Митрополит Николай подчерта, че има желание неделната литургия да се излъчва в интернет-пространството, като се редуват пловдивските църкви. Храмът "Св. Св. Константин и Елена" е разположен върху руините на античната крепост до Хисаркапия. На това място е имало християнско светилище още в началото на IV век. Църквата съществува от 1830 г. като е изградена със средства от миряните. Олтарните икони от първия ред и храмовата икона на светците са изографисани от Захари Зограф.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  НОВ СБОРНИК ЗА ЕДИНСТВОТО НА ЦЪРКВАТА В НОВИЯ ЗАВЕТ. – http://pavel.bloghub.org/

 2. a_di каза:

  Аз лично смятям, че он-лайн Литургия не е редно да има. Е, за такива, които живеят в чужбина това е добре, но въпреки това мисля, че не е редно. Аз също живея в чужбина и ми се иска да видя родна Литургия, но смятам, че така тя си губи същнтостта. Не знам, но имам усещането, че не е правилно. Да, предавали са по телевизията и преди, но в рамките на България, която все още минава за Православна страна. И въпреки това и телевизионна литургия смятам, че не е редно… Не знам. Да кажат специалистите по каноните на Православната църква.

 3. михаилий каза:

  Разбира се, че виртуалното присъствие не може да донесе благодат и растеж в духовния живот както прякото участие в боголсужението, но пък е добър начин за проповядване и достигане до потребителите на мрежата. Днес църквата има едно позабравено предизвикателство у нас; проповедта сред народа, със всички средства!!!

 4. Lidia Ilinova каза:

  БПЦ има мисия да благовести на българския народ, защото „с едно сърце и една уста“ трябва да славим Бога! В литургията онлайн не може да се причастяваме, но можем да чуем и разберем молитвите, които от векове Църквата отправя към Бога. Съвременните средства са начинът, чрез който да достигне познанието за Него до младите хора, болните, инвалидите и атеистите. „Как ще повярват, ако не чуят? (Рим 10:14)“ Слава Тебе Господи!

 5. Lakota каза:

  Евхаристията няма нищо общо с „Мисионерската функция на Църквата“, госпожо Илинова.
  Е, разбира се, че в наше време, когато Кръщението си е най-обикновена треба (извършвана обикновено преди венчавка) е напълно нормално основните истини на вярата ни да стават достояние на непросветени (Мат.7:6)

 6. Lidia Ilinova каза:

  Тайнствата са за верните. Тайнството на причастието не се осквернява, само се информират за него по интернет. Все пак в 21 век сме! Хората не излизат от колибите, за да влязат в благолепната църква. Какво да правим с неграмотните относно вярата си, как да ги въцърковим? Не е ли егоистично да постъпваме като фарисея – да се удряме в гърдите колко сме праведни? Христос дойде не за праведниците, а грешниците да приведе към покаяние.

 7. sponzor каза:

  Тоа е един достоен пример за използване на съвременните средства за комуникация, ако мога така да се изразя. Споделям написаното от Лидия Илинова.

 8. timoti каза:

  а защо Николай Пловдивски не си стои в митрополията и от там да излъчва денонощно може би точно от интернет ще погали главиците на децата така както владиците са галили нашите баби и дядовци или от там ще предаде благословение или пак там ще му целунат десницата а може би даже някои ще се причестят!!!!!! Но дори това да не стане поне ще икономиса някой лев от гориво,защото луксозните коли дето го возят харчат немалко пари които са така нужни в този момент на един негов свещенослужител от Септември. Дано най-накрая каноничната душа на владиката се смили и той да помогне на иначе добрия свещеник от Септември. И понеже Николай Пловдивски някъде беше казал че Св. Йоан Златоуст би направил като него(да позволи Светата литургия да се излъчва по интернет!!!!!!)аз питам дали и Свети Йоан Златоуст би се возил на луксозни коли до входа на храма!??? БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!!!!!!!

 9. p_stefanos каза:

  Истинският проблем е, че не го е грижа какво ние тук си пишем – правилно ли е или не, канонично ли е или не.
  Интересува го мнението на Манджуков и Гергов, а не това на народа Божий.
  С този устав от сталинско време, каквото и да прави, никой не може да го помръдне.
  Затова този устав няма да се промени още дълги години. Нали трябва той сам да си го промени!
  А той чак толкова луд не е.

 10. svetlio каза:

  Литургията има общо с мисионерството. Много хора при влизането си в храма чували едни или други думи от Евангелието, молитва или друго мъдро слово, което обръщало живота им.