Бойко Борисов: „Заплатите на свещенослужителите ще бъдат приравнени с тези на учителите“



Сн.: БГНЕС

Днес в синодалната палата Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с премиера Бойко Борисов по повод Закона за вероизповеданията. На срещата присъстваха и представители на партиите, предложили проектозаконите: Цветан Цветанов (ГЕРБ), Искрен Веселинов (Патриотичен фронт) и Йордан Цонев (ДПС), както и директорът на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет Емил Велинов. От страна на Българската православна църква заедно с патриарха в срещата участие взеха осем митрополити, както и синодалният главен секретар Мелнишкият епископ Герасим и правните експерти на Синода.

След края на срещата Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и премиерът Борисов отговориха на журналистически въпроси. Целта на разговора между патриарха и премиера е да се обсъдят критиките на Църквата във връзка с отделни текстове, оповестени в изявлението на Св. Синод. Те ще бъдат прецизирани между първо и второ четене, по което ще работи специална експертна група, в която ще участват и архиереи на Българската православна църква.

„Надяваме се, че нашите бележки, които сме написали, да бъдат взети под внимание, за да може наистина законът да не бъде в ущърб, а в услуга на Българската православна църква, както и на всички други вероизповедания“, подчерта митрополит Антоний.

Заплатите на свещенослужителите на Българската православна църква, както и на духовниците от другите вероизповедания се поемат от държавния бюджет, като прагът на годишната субсидия от държавата е 15 милиона лева. „Неслучайно заплатите на духовниците от всички вероизповедания се приравняват към учителските заплати… Щом се повишават учителските заплати, ще се повишат и свещеническите… Защото те проповядват, но и обучават, възпитават…“, каза премиерът.

На срещата са били обсъдени още и притесненията от страна на Св. Синод относно контрола на средствата за Българската православна църква, получени от дарения. „Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които получават от дарения, продажба на свещи така нататък някой да им ги взема, събира и проверява. Това, което държавата дава целево, по еврофондове или директно от бюджета, разбира се, че ние ще му държим контрол и те нямат против това“, отбеляза Борисов.

Сн.: Ангел Карадаков/Bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...