Върнаха кръста ден след Богоявление


Стандарт

Кръстът, който изчезна след богоявленския ритуал в Пещера, е бил върнат на храма. Оказа се, че разпятието е било уловено от безработния ром Огнян Ангелов Василев, който си го прибрал вкъщи. Младежът живее в квартал "Луковица" в Пещера.

"Два дни държах кръста вкъщи, ходех по къщите на хората. Някои отваряха, други не", разказа придобилият национална известност ром. Той така и не разбрал къде всъщност е проблемът. "Дадоха ми пари и аз върнах кръста, това е. Не знаех, че по този начин излиза, че съм го откраднал, тъй като не съм много добре запознат с ритуалите. Християнин съм, но дали съм кръстен в църква, не знам. Все пак радвам се, че аз съм този, който го хвана, защото ще ми донесе здраве и благоденствие през новата година", заяви Василев.

Отец Димитър Василев, който хвърли кръста на Йордановден във водите на Стара река, потвърди, че Огнян е върнал реликвата на 7 януари следобед. "Човекът получи сумата от 90 лева – от трите църкви по 30", уточни свещеникът. "Ако човек не е кръстен, не трябва да се хвърля за кръста", допълни отец Димитър.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...