Два нови анти-модернистки сайтаМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. o. Bojidar Glavev каза:

  Спаси Господи за представянето! Искам да внеса една поправка:
  „Достойно ест“ нямат нищо общо с енорията в Челопечене. Също така този сайт не се прави от А. Бойкикева и М. Дръндаров. Нека завърша с това, че между „Бъди верен“ и „Достойно ест“ няма абсолютно никаква връзка!
  И още, в материала е дадена заглавната страница на „Достойно ест“.

 2. andrei arlovski arlovski каза:

  „Екипите и на двата портала (за разлика от повечето съществуващи православни сайтове) очевидно не се терзаят от мисли за възможна/необходима епископска благословия за стартирането си.“ Уважавам о. Божидар и му пожелавам успех, но да вземе благословия от дядо Йоаникий!!! Незнам каква е причината да се лиши от тази помощ, но не е късно отче, сайтът е много хубав и полезен, не подценявайте дядото, Божи дар ни е.

 3. o. Bojidar Glavev каза:

  Не подценявам нашия митрополит, но причините да не взема благословия са две: Първо, не желая да постъпвам, както постъпват много хора напоследък, в това число и сайтове – вземат владишка благословия и после си правят, каквото си щат. Второ, защото давайки своята благословия, той би бил обвързан и отговорен за съдържанието в сайта, а възможността да заемем позиция, която да го постави в деликатно и сложно положение винаги съществува. Обратното важи пък за нас: той може да бъде принуден да заеме позиция, която да постави нас в деликатно положение. Ето затова предпочетох отговорността да носи екипа на сайта.

 4. andrei arlovski arlovski каза:

  „деликатно и сложно положение“ 🙂 Често сме изкушавани да постъпваме небогоугодно, именно за да избегнем подобно положение. Както знаете, ревността по Бог лесно преминава в друга. Благословията и молитвите на дядото ще осветят трудът ви . Аз го пренебрегнах, не един път, за важни дела и брах много ядове, а сега заради молитвите на стареца всичко става с лекота. Успех на сайта!

 5. toma tomov каза:

  Хайде поредната мания за величие. И какво им се чудите на „семейството и малкия екип“? Всеки разкол тръгва с някакво възвишено мото и без благословия. Или не сте чували за пътя, послан с добри намерения?

 6. andrei arlovski arlovski каза:

  Лично се убедих, че в сайтът „Бъди верен“ действат комунистически принципи. Не са отворени за диалог, да не говорим за критика, мачкат с цензура всичко което не е по вкусът им и което може да разсея очевидните заблудите в които са залитнали. Наистина е послан с добри намерения izvor, но добро смесено с малко зло. Малко, но достатъчно, че отецът да пренебрегне епископска благословия за това важно и отговорно начинание и така настървено със „светоотеческа“ ревност да изобличава „новостилните разколници“. Подражаваме на светите отци, но само външно, затова е безмислен всякакъв спор. Ще реагираме остро, защото става въпрос за вярата, а може би ще търсим собствената си правота, ще изложим „сериозните“ си аргументи, а ще забравим, че любов ако нямаме, нищо не сме и нищо не ни ползва както казва ап. Павел. Дано Бог, по молитвите на всички „новостилни“ светии, по-скоро да вразуми децата си, които са се заиграли на тази хлъзгава календарна повърхност.

 7. о. Божидаре, за вас привържениците на Светоотеческия календар , само с Челопечене ли се изчерпват ?! Странно, познавам въпросните лица и знам, че те имат даже много общо с този сайт, Михаил е предоставил лично жалбата, освен това харесва много този сайт. Да не би да се дразните от нещо о. Божидар ? В София има доста поддръжници на стария стил, а и като гледам – о. Марий е на снимките в сайта, той едва ли споделя вашата дистанцираност. Не е ли странно, че наместо да се радвате, че не сте сам в тази борба, изведнъж проявихте ревност и се опитвате да очерните „конкуренцията“ си ?!? Не е съвсем по християнски, не мислите ли ?

 8. o. Bojidar Glavev каза:

  Господин Пасков, информацията за това, което съм написал съм почерпил от самите енориаши в Челопечене. Вие, които правите сайта „Достойно ест“, не се черкувате там, т. е. не принадлежите към тази енория. Снимки на отец Марий може да сложи всеки, а аргументи от рода на „Михаил много харесва този сайт“ са просто смешни. Никъде не съм твърдял, че съм единственият поддръжник на стария календар. Дай Боже повече поддръжници, но погледнете си сайта – та вие дори не сте си упоменали имената! Анонимността не предполага уважение. А и всичко там е ужасяващо непрофесионално и мърляво, така че позволете ми да запазя дистанцираността си.

 9. Янев каза:

  За съжаление г-н arlovski е прав! Въпреки, че е обявен за християнски сайтът „Бъди верен“ (на каво обаче?), показва нетърпимост за други мнения! Няма я Божията любов, има само омраза! Бог да ги вразуми и да им даде сили да се отърват от омразата! Нека никой от нас не забравя, че Бог е любов и всички св. Отци и Учители на църквата, Вселенските събори и въобще Христовата Църква учи на това! Апелирам към негово високо преосвещенство св. Сливенския митрополит Йоаникий да провери качествата на ръкоположения и поставен от него свещ. Божидар Главев! Неговия сайт показва поразителни отстъпления от св. Православна вяра! Нека Бог ни вразуми всички!