Монаси срещу религия в училищеМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „Мы обе недавно крестились в монастыре, там и познакомились, попав под опеку строгих богомолок в чёрном, предрекающих скорое пришествие антихриста и чувствующих его вездеприсутствие в мире. Нам с моей новой знакомой это пока не понятно, и богомолки-„ревнительницы“ просвещают нас: чай и кофе – напитки бесовские. Обувь на каблуке тоже бесовская, ибо каблук на самом деле копыто, и понятно чьё. Ну а про то, что в аптеках торгуют бесовской химией, а искусство – это зловонные миазмы преисподней, тут и говорить нечего. А ещё „ревнительницы“ убеждают нас, что надо одеваться благочестиво, и вскоре преподавательница музыки появляется в храме, одетая, как они: чёрный платок в „нахмурку“, повязанный по самые брови, кособокая сатиновая юбка до пят и грубые большие мужские башмаки. Смотреть на этот маскарад как-то неловко.“ (http://www.rusvera.mrezha.ru/562/10.htm).

 2. portos каза:

  Ще прощават отците иноци, но не намирам такова включване в полемиката за много адекватно.

  За да вкараме плурализма в приемливи норми, е по-добре първо да си признаем съществуването и популярността му. А те не го правят.

  Призовавам някой, чиито думи биха чули, да им обясни, че така ще омаловажат и притъпят ефекта от другата подписка (в която участват, в преобладаващата степен, църковни хора), чрез своята, която ще обере подписите на крайните националисти (а те, за съжаление не са малко и са повече лумпени, отколкото патриоти). И в крайна сметка тяхната идея ще се възприеме в пъти по-зле от настоящата Концепция на Светия Синод, защото е не просто в пъти по-фундаменталистка, но и направо фанатична.

  Тази инициатива е вода в мелницата на тези, които не желаят никакво вероизповедно религиозно образование.

  P. S. Предлагам и да се възприеме и използва израза вероизповедно религиозно образование, вместо конфесионално такова. Много по-разбираемо е.

 3. mirko каза:

  Те пък какви монаси са тези