Паметник на Симеон Велики в Ахелой 

Източник: Darik news

Паметник на един от най-великите Български царе – Симеон I Велики ще открие на 20 август вицепрезидентът Ангел Марин. Тогава се навършват 1090 години от победата на Симеон над византийския пълководец Лъв Фока. На 20 август 917 година цар Симеон освещава знамената на българската войска за здраве и победа, ритуал който се спазва и до днес и напомня за голямата победа при Ахелой.

 

Паметникът е изграден по проект на професор Румен Скорчев и професор Валентин Старчев. Този паметник е първият знак, който се поставя за да напомня за голямата победа на българската войска.
С победата при Ахелой, цар Симеон защитава съществуването на българската държава, а поражението на византийската армия през 917 година подкопава силно военната мощ на Византия и разклаща сериозно нейния политически престиж.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...