Посрещат дядо Николай в КърджалиМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. rangelov_a каза:

  Аз присъствах на службата и ви уверявам, че това беше една от най-истиснките и силни служби, на които съм присъствал. Хвала на Бога, че ни дари с такъв митрополит. Да се помолим да прдължава да води паството си по пътичата господни!

 2. templar каза:

  наистина служи великолепно. Когато той служеше в Св. Неделя храма винаги беше препълнен. Чувството е, че се връщаш във Византия в най силните дни на православието. Свещениците го мразеха, защото им пречеше да се обличат в дънки и маратонки и да претупват службите, но той държи на истинските православни традиции. Пагубно за църквата е, че много представители на клира приличат на карикатурни тлъсти впиянчени гашняци от „Под манастирската лоза“. Дядо Николай го разбира и работи по въпроса и затова последните го недолюбват Бог да го дари с дълги дни!

 3. faf каза:

  Най-страшното време за Църквата настъпи.Не както преди 60 и повече години,със избиване на клир и вярващ народ.Комунистите сега са по хитри и злокобни от всякога.Не да избиеш вярващите,а просто да унижиш вярата им като поставиш на църковните предстоятелства хора безрезервно вярни и добре обработени.Не е ли срам за вярващия когато мантията на едного,се носи от палачите на Църквата.Нищо не е забравено.Убития светител Борис Неврокопски,дядо Паладий,дядо Ириней та чак до свещ.Стефан Камберов.Нищо.А историята се повтаря дано комунистите и техните лакей в мантии и енголпия не са забравили.Нищо не се знае

 4. Християнче каза:

  Погледнете очите на дядо Николай.Какво излъчват те?Не олицитворяват ли дявола?Боже Наш,помилуй нас. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 5. chingis каза:

  Николай Долнолозенски е далеч от евангелските повели. Да се молиш с уста не означава да служиш на Бога, Който иска да му се покланяме с дух и истина чрез дела и слово. Питам – колко лични пари има Николайчо от село, дето сега служи в стар християнски град! И ако той има, а вярващите нямат тогава кьде е обичта кьм ближния както пита св. Йоан Богослов? Ама има Бог и за гаврите, които си прави Синода с вярата и вярващите един ден ще плаща. На комунистите и новобогаташите на Страшния сьд може да им се размине ама на тьпанарите с раса, които папкат и мьнкат няма да им се размине, защото те знаят истината и закона, а фарисействат и книжничат. Има Бог и Той ще отсьди според притчата за талантите. Казах за да се знае!

 6. Georgi каза:

  ХОРА ЩО ЗА ПРАВОСЛАВНА ПОЗИЦИЯ Е ДА КРИТИКУВАШ ЕДИН КАНОНИЧЕН ЕПИСКОП. И ЗА КАКВО СА ТЕЗИ КЛЕТВИ. АЗ НЯМА ДА ВИ КАЗВАМ МОЙТЕ ВПЕЧЕТЛЕНИЯ ЗА ДЯДО НИКОЛАЙ. ВПРОЧЕМ КАЗВАТ , ЧЕ ЗА СВЕТОСТА НА НЯКОЙ СЕ РАЗБИРА ОТ ПОЧИТА НА НАРОДА. А ЦЪРКВИТЕ НАИСТИНА СЕ ПЪЛНЯТ ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ, КОГАТО СЛУЖИ ВЛАДИКАТА НИКОЛАЙ.

  ДА ВИ КАЖА ЧЕСТНО ПРОСТО СЕ УДИВЛЯВА- КАК ЛУКАВИЯ „ПРИВЕСТВА“ НАШИЯ ВЛАДИКА. КОГАТО СТАНА МИТРОПОЛИТ ИМАМ ЧУВСТВО ЧЕ ЦЕЛИЯ АД СЕ НАДИГНА ЗА ДА МУ КАЖЕ „БРАВО“. ДА НЕ СЕ ОБИЖДАТ ЕЗУЙТИТЕ, В СЛУЧАЯ ИМАМ ПРЕДВИД ДУХОВЕТЕ НА ЗЛОБАТА.

  И ОЩЕ НЕЩО. МОЛЯ ВИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРЕЩИТЕ :ТОЗИ ВЛАДИКА Е КОМУНИСТ, ОНЗИ ВЛАДИКА Е КОМУНИСТ. ЗАЩОТО МЕ ЗАБОЛЯХА УШИТЕ.

  НАИСТИНА СЛЕД КАТО СМЕ ПРАВОСЛАВНИ И ВЯРВАЩИ ЗАЩО ТРЯБВА ДА ХУЛИМЕ И ПЛЮЕМ ПО СВОИТЕ СИ ВЛАДИЦИ. НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ ВСИЧКО СТАВА ПО БОЖИЯ ВОЛЯ. И НАЙ ВЕЧЕ ,ЧЕ ГЛАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Е САМИЯ ГОСПОД НАШ ИСУС ХРИСТОС.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!!!!!

 7. Georgi каза:

  ХОРА ЩО ЗА ПРАВОСЛАВНА ПОЗИЦИЯ Е ДА КРИТИКУВАШ ЕДИН КАНОНИЧЕН ЕПИСКОП. И ЗА КАКВО СА ТЕЗИ КЛЕТВИ. АЗ НЯМА ДА ВИ КАЗВАМ МОЙТЕ ВПЕЧЕТЛЕНИЯ ЗА ДЯДО НИКОЛАЙ. ВПРОЧЕМ КАЗВАТ , ЧЕ ЗА СВЕТОСТА НА НЯКОЙ СЕ РАЗБИРА ОТ ПОЧИТА НА НАРОДА. А ЦЪРКВИТЕ НАИСТИНА СЕ ПЪЛНЯТ ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ, КОГАТО СЛУЖИ ВЛАДИКАТА НИКОЛАЙ.

  ДА ВИ КАЖА ЧЕСТНО ПРОСТО СЕ УДИВЛЯВАМ- КАК ЛУКАВИЯ „ПРИВЕСТВА“ НАШИЯ ВЛАДИКА. КОГАТО СТАНА МИТРОПОЛИТ ИМАМ ЧУВСТВО ЧЕ ЦЕЛИЯ АД СЕ НАДИГНА ЗА ДА МУ КАЖЕ „БРАВО“. ДА НЕ СЕ ОБИЖДАТ ЕЗУЙТИТЕ, В СЛУЧАЯ ИМАМ ПРЕДВИД ДУХОВЕТЕ НА ЗЛОБАТА.

  И ОЩЕ НЕЩО. МОЛЯ ВИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРЕЩИТЕ :ТОЗИ ВЛАДИКА Е КОМУНИСТ, ОНЗИ ВЛАДИКА Е КОМУНИСТ. ЗАЩОТО МЕ ЗАБОЛЯХА УШИТЕ.

  НАИСТИНА СЛЕД КАТО СМЕ ПРАВОСЛАВНИ И ВЯРВАЩИ ЗАЩО ТРЯБВА ДА ХУЛИМЕ И ПЛЮЕМ ПО СВОИТЕ СИ ВЛАДИЦИ. НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ ВСИЧКО СТАВА ПО БОЖИЯ ВОЛЯ. И НАЙ ВЕЧЕ ,ЧЕ ГЛАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Е САМИЯ ГОСПОД НАШ ИСУС ХРИСТОС.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!!!!!

 8. faf каза:

  Нямаше да взема думата отново,но когато прочетох горното и особенно думата „каноничен“ ми се прииска да кажа нещо.В предвид професионалните ми занимания със църковно-канонично право,трябва най-отговорно да заявя че БПЦ една от малкото православни общности в света,която не спазва и не се интересува от канона в неговата пълнота.Вселенската Църква от която и аз съм част има строго определени юридически правила наречени свещени канони( това е за тези които говорят за каноничност – пояснявам) Според тези свещени канони епископ който си послужи със светската власт и придобие такава във църквата ,трябва да се низвергне и отлъчи,както и съобщаващите се духовно с него.Предполагам че е известно на широката църковна общественост че в БПЦ нито е имало подобни наказания нито ще има,защото тази структора не спазва свещените канони.Питам като граждани на държавата дръжни ли сме да спазваме светските закони или не.И ако не ги спазваме какви са последствията за всеки.В Българската Църква обаче такива правила не съществуват.И ето произвол след произвол.Тук не става въпрос да критикуваме от любов към спорта,а защото има църковно правни норми които са изцяло погазени.Това е.А и да не забравяме,в Устава на тази Българска Църква все още има запазен юридически факт,член в който се говори че за избор на патриарх и др. участва представител на ОФ-отечествен фронт.Всъщност покойния Арсений,който бе по документи доказан агент на БКП не си позволяваше неща които “ каноничния николайчо“ прави.Парадност и показност в медии за обвързване със червения капитал.И това ако е православие,здраве му кажи.Но аз съм спокоен че тази митрополия никога не е била на висота поне в последните 60 години.В нея фермента на компроматите и разложението е заложен още от Кирил „Патриарх български“ също много каноничен избор.Ще цитирам накрая Вселенския Патриарх Атинагорас който казва:Българската православна църква въвежда отново новаторство в Църквата и отклонявайки се от съществуващият каноничен и църковен ред,самоволно си приписва сама патриаршеско достойнство и чест“ Така че моля Ви когато говорите за канони и каноничност първо малко се усведомете.Христос Возкресе!

 9. Georgi каза:
 10. Georgi каза:

  Знаете ли, мислих си че Господин FAF(РСП) е склонен към хулигански прояви. А то се оказа ,че сигурно е известен богослов. Мойте уважения Господин ФАФ и моля ви простете ми.
  Само не разбрах нашта Църква канонична ли е или пак ни се полага схизма.
  Останах с впечетлението ,че владиката Николай е в канонично общение с целия православен свят. Или поне така си мисля.
  Между другото вчера си мислих затова как са низвергнали Св. Никола, задето е итряскал един шамар на бузумния Арий. А после Агели по Божия заповед му върнали епископското достойнство. Слава на Бога.
  А това дето тоя епископ бил кумонист, а ония агент и т.н. Започвам да мисля, че у нас колкото повече се плюе по един човек толкова по достоен е той.
  Вечная памет на Алеко Константинов.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!

 11. faf каза:

  Драги,надявам се че не сравнявате николайчо,със един от великите светители на православието.В противен случяй ще си помисля че имате особенно отнощение към култа към личността.А по повод схизмата,това е един доста замаскиран акт на тоталитарната държава.Всъщнос какво смятате,вдигането на схизмата политически акт,подпомогнат от комунистическият режим ли бе.Или осъзнат църковно каноничен на вселенското православие.моля ви четете.Има все още неунищожени или подправени архиви и документи.А по повод общението на николайчо,моля прочетете голяма част от съседните гръцки православни издания и тогава,може да говорите наволя.

 12. chingis каза:

  Господ е поставил йерарсите на БПЦ с оглед на това колко българите нехаят за религията си. Аз критикувам Николай защото в сравнение с наши йерарси от историята той не е на претенцията, която има. Но не оспорваем патриаршеското достойнство на БПЦ. Ние сме патриаршия още от Средновековието. Ако Фаф иска да спорим то нека да спорим. Освен това БПЦ е дала много жертви през комунизма за да ми твърди за някакъв комунизъм в БПЦ. А патриарх Кирил беше достоен човек и голям радетел за православието. Фаяф е модерен фанариот, а такива ги гоним с камвъни от българските църкви. Казах за да се знае.

 13. Georgi каза:

  Драги господине, Вия имате някакво болезнено отношение към кумонистите. Сигурно от лична драма за което съжалявам. Било е страшно за православните и за тези който са били извън партията , та и за тези който са били и в партията. На мен ми е малко трудна говоря с човек без да знаем възрастта му например. За св. Николай дадох пример.
  Въпреки, че ще солиден човек. Изказванията ви са несериозни. За какво ми е да чета гръцките списания по тая толко спорна за вас тема, след като за мене тя е очевидна. В Пловдив ,когато владиката Николай влезе в длъжност митрополит. Имаше православни духовници от всички съседни цървки (Сръбска,Ромънска,Гръцка и Руска) и то в богослужебни одежди. До колкото си спомням , Миналата година , Владиката Николай Влезе в съслужение с Грузински Епископ. А после отиде в Грузия за няколко дена за да подари 2 копия на чудотворната икона на Бачковската Владицича. Аз немога да разбера какво критикуват избора му за митрополит. (И в „двери“ се опитаха да казат нещо). След като всички знаеха ,че ще е той или рилския игумен. Пресата даже го каза още октомври месец. Или ще е Зн.еп. Николай или ще е преосвещения Евлогий. Аз се радвам , че избраха вл. Николай . Щото рилския манастир има нужда от здрава ръка и ако липсва такава и в следващите десет години броя на иноците там ще е около десет. А трябва да стигнат 300. Дай боже.
  Христос Воскресе!

 14. Georgi каза:

  И само още едно оточнение. Църквата освем,че е вселенска е и Съборна.