Преображение ГосподнеА след шест дена Иисус взима Петър и Яков и Йоан, брат му, и ги възвежда (букв. възнася) на висока планина насаме(Мт. 17: 1). Свети Евангелист Лука съобщава, че след думите на Спасителя: Казвам ви наистина: Има някои от застаналите (тук), които няма да вкусят смърт, докле не видят Царството Божие (Лк. 9:27) изминали около 8 дни и указва целта на възлизането – възлезе на планината, за да се помоли(28ст.).

Царството Божие е нетварната светлина на Бог Слово, която Той показал само на Апостолите Петър, Яков и Йоан, доколкото могли да я видят. Докато се молел, Иисус се преобразил пред тях, явили се Моисей и Илия в слава и събеседвали с Него за края (букв. изхода) Му в Йерусалим (ст. 29 – 31). Господ ни разкрива велики тайни в кратките разкази на Евангелистите. Молитвата насаме ни преобразява, за да видим Царството Божие и славата на Божеството Иисус Христово. Появата на Моисей унищожава ереста на садукеите, които отричат съществуването на личния дух на починалия. Те много се заблуждават, понеже не познават Писанията, нито силата Божия. Адвентистите и Йеховистите, а и материалистите, та дори богословите-рационалисти, отричащи всички чудеса в Библията, са съвременни садукеи, които не познават Писанията и силата Божия. Само християните, които обичат Господа Иисуса, приемат от все сърце всички Негови слова, записани от Апостолите Му и ги пазят в сърцата си, защото Благовестието е сила Божия за спасение на всеки вярващ. Пророк Илия също като Моисей се явява в слава пред Апостолите и разговаря с Иисус за смъртта Му на кръста в Йерусалим. Илия не е умирал и ще дойде пак на земята, за да предпази хората от Антихриста, но ще бъде убит от него. Моисей и Илия се явяват пред Апостолите в слава. Те и днес са в слава и събеседват със Спасителя въпреки неверието на садукеите, материалистите, сектантите и професорите – рационалисти. Преображението Христово станало по време на молитвата на Спасителя. Той ни показва силата на молитвата, която ни преобразява, за да видим Царството Божие. Пророците в слава говорели за кръстната смърт – непостижимия кеносис на Христа за изкупление на цялото човечество. Мнозина сектанти хулят кръста, наричат го „проклет” в песнарките си. Само християните прегръщат Христовия кръст и се хвалят с него, защото на него те получават свобода от греховете си чрез Христовата кръв. Само ако се съразпънем с Христа, с Него и ще царуваме. Само на кръста ставаме Христови. Понеже не сме като пророците и апостолите, поне да бъдем като благоразумния разбойник, който нямал дела, но вярата му го спасила в последния му час.
Нека слушаме постоянно Възлюбения Син Божий, както ни заповядва Небесният Му Отец и ще наследим Царството Му, приготвено за онези, които Го обичат!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...