Срутването ще бъде голямо


Източник:  Стандарт

Поместваме част от речта на професор Боян Биолчев, ректор на СУ, произнесена на тържествата по случай 24 май, Денят на Славянсската просвета и култура.

Трябва да се запитаме има ли днес изобщо нещо, което да празнуваме. Вървим като слепците на цар Самуил. Намираме гордост в неща, които не съществуват.

В Константинопол всяка неделя са раздавали храна на най-бедните. Но преподавателите от Магнаурската школа никога не са били на опашката. На Борис и Симеон не им е било лесно да изградят образователна система. Но дали са казвали, че парите не стигат? Защо ние днес мислим как да затворим университетите? Днешното общество се строи с интелект. Ако го няма, значи, както е казано в Библията – срутването ще бъде голямо. Писаното слово е обвинение срещу лековатия говор. Народ, който отпечатва мисълта и словото, и има винаги достъп до него, се научава да тачи какво е казал.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...