Старица вдигна храм с пенсияСтандарт

Всеки Божи ден в продължение на 20 години залъкът на Василка Костова е бил с 40 стотинки по-тънък. Всеки ден тя е откъсвала по 40 стотинки от мизерната си пенсия. Не всеки ден е имала хляб, но всеки ден заделяла по 40 стотинки. За да събере цели 3000 лева, които дарява на една света обител.

 

Случайно или не, този манастир носи имената на лечителите Козма и Дамян, наричани "светите безсребърници".
Бог дава голяма благодат, ако помогнеш на манастир. Дори и една керемида да купиш, тя е от полза за душата. Тези думи, изречени от дядо й, 83-годишната Василка Костова помни и днес. Те й помагали в трудните дни, когато стотинките не й стигали, за да си купи хляб, топлели й душата във вечерите, когато вместо да си сготви манджичка, хапвала филийка, поръсена с пипер. 20 години жената не нарушила обета си, който дала през 1987 година – всеки ден да отделя по 40 стотинки, за да направи дарение на манастир в разруха. През всичкото това време я крепи вярата – в Бог и в доброто.
Родената в Самоков баба Василка израснала в семейство, в което добродетелите, на които учи православната църква, били на почит. Дядо й пеел в църковен хор, а две от лелите й, братовчедки на майка й, били монахини в Самоковския манастир. Възпитана в духа да прави добро, тя успяла да събере за 20 години 3000 лв., да поръча кола и да ги дари за ремонта на черквата на черногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. Не е много, но е от сърце и все ще помогнат за нещо, казала жената, когато предала дарението.
Нейното приношение е голямо, а в божиите очи има стойността на двете лепти на вдовицата. За такива хора всяка сутрин изгрява слънцето, е убеден отец Никанор. И той, и игуменът дядо Евгений се трогнали до сълзи, когато баба Василка разказала, че всеки път, когато й ставало лошо, се страхувала да не умре, преди да довърши мисията си. Пред двамата жената признала колко трудно устоявала на изкушението, докато привикне с мисълта, че заделяните пари за манастира не са нейни. Всеки месец преди пенсия стотинките й свършвали и имало моменти, когато нямала изобщо какво да яде. Крепила я вярата, че прави добро. И предчувствието, че господ няма да я остави и ще й помогне да преживее изпитанието.

Никога не забравя да се моли
Един ден, когато изхвърляла боклука от жилището си, намерила до контейнера 14 стотинки, колкото не й достигали, за да си купи хляб.
Това и дало още вяра и още сили да удържи на думата си. Много изпитания съм срещала в моя живот и много хора не вярваха, че ще се справя, но в крайна сметка така ставаше, разказала жената и не пропуснала да добави, че няма вечер, в която да е забравила да се помоли.
Когато преди 20 години сторила обета си, Василка решила, че ще даде парите на манастир, в който има живот и се чуват молитвите. Жестът на жената докосна сърцата ни. Получавали сме много дарения, но това, което е направила тя, никога няма да забравим.
Споменаваме я в молитвите си, желаем й само добрини. Дадохме си и дума, всеки път, когато пожелае, да й изпращаме кола, за да дойде в манастира – хем да си почине, хем да види какво сме направили с парите, от които тя се е лишавала през всичките тези години, разказаха дядо Евгени и Никанор.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Мия каза:

  СЛАВА НА БОГА ЗА СТОРЕНОТО И ЗА ПОУКАТА към нас, които много „мъдруваме“ и нищо не правим…

 2. Дон Кихот каза:

  Тази невероятна жена сякаш е излязла от разказ на Йовков. Тя е женското съответствие на юродивия Серафим. Жалко е, че такива светли души като нея стават все по-малко. Мракът в света все повече се сгъстява. Доколе, Господи?

 3. Teodor каза:

  Слава Богу и вечная памет както се казва за такива дарители!
  Бог ни показва чудеса с добрите дела на верните му!
  Дивен Бог во святих своих, Бог Израилев!
  Кто Бог велий яко Бог наш, Сей Бог творяяй чудеса!

 4. Milka каза:

  Това е човек-богослов: да живееш като такъв!

 5. Ангел Небесен каза:

  това „дело“ твърде малко се различава от подобните нему сектантски практики да се дават спестени пари и/или недвижимо имущество за „общността“.
  тук не се вижда реална грижа за никого КОНКРЕТНО. Само днес ще умрат поне пет деца от онкологични заболявания, двайсет човека от кардиологични проблеми, поради липса на лекарства, яма смисъл да се споменават и стотиците обезверени инвалиди, както и душевно болните, които са оставени на произвола на съдбата. Да ги беше събирала тези пари за РЕАЛНИ добрини, а не за някакви „молиствуващи“ добродушковци, които да си живеят „подвига“ отделени от болките на хората.

 6. Дон Кихот каза:

  Тези „добродушковци“ с молитвата си крепят света, а ти се пени колкото щеш.

 7. ivo_tehno каза:

  Винаги ще се намери някой тъпоумен, като теб и да изврати всичко. Замисли от какъв сой си и какво направи ти за душата си, камо ли за други.

 8. jivko0o0o0 каза:

  Horata,koito ironi4no nari4a6 „dobrodu6kovci“,sa tezi na,koito se krepi Balgaria v momenta.Az sam ubeden,4e samo po tehite molitvi Bog ni tarpi.Poznavam otcite ot manastira i znam,4e sa ot malkoto istinski monasi,koito imame v savremennata si Carkva,taka,4e ne se obajai nepodgotven.A 6o se otnasia do podviga na vazrastnata jena..ne se osmeliavai da kritikuva6 ne6o na,koeto sam ubeden bez da te poznavam li4no,ne si sposoben da napravi6.P.S:Bog da blagoslovi deloto na tazi gospoja i dano i za vbade6e po svoiata milost ne li6ava izterzanata ni ot intrigi i zloba BPC ot podobni dobrodeiatelni liude.