Трите чудотворни икони пак в СофияСтандарт

Трите най-свети за българите чудотворни икони с лика на Богородица отново ще се съберат в София. На 3 юли реликвите от Бачковския, Троянския и Рилския манастир ще напуснат с бронирани коли и полицейски кордон своята света обител. И по три лъча ще пристигнат пред катедралния храм "Св. Ал. Невски" за грандиозна молитва, посветена на децата на България.

 

 

Лично патриарх Максим ще отслужи в 18 ч на 3 юли молебен за здравето и благоденствието на малчуганите, за изцелението на болните хлапета. Още в 17,30 ч на площада пред храма ще се съберат всички владици от Светия Синод, за да посрещнат с песнопения реликвите.

Молитвата е част от новата мисия на "Стандарт", Светия Синод и традиционните ни партньори от Би Ти Ви и Дарик радио, посветена на децата на България. "Искаме заедно да накараме всички българи да се помолят за малчуганите", казват организаторите.

"Целта на молебена е да се заздрави християнското семейство, да се опазят българските деца", заяви за "Стандарт" главният секретар на Светия Синод Негово преосвещенство епископ Наум. "Нека всички българи се помолим и кажем: "Не" на дрогата, "не" на алкохола, "не" на насилието над деца", допълни той.

Стотици полицаи ще охраняват зоната около храма, за да няма безредици при струпването на миряните. Действията на униформените, които ще гарантират сигурността по време на молебена и поклонението пред иконите, ще ръководи лично главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Всички желаещи да се докоснат до светините ще имат най-малко три дни на разположение. От 3 юли вратите на катедралния храм "Св. Ал. Невски" ще бъдат денонощно отворени, за да могат хората да се помолят. От Синода обещаха, че чудотворните икони ще останат изложени за молитва, докато пред храма има миряни.

Това е вторият път в историята на трите чудотворни икони, в който те ще напуснат своите манастири. За първи път това стана миналата година, когато в кампанията "Не сте сами" на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио Синодът събра реликвите в София. Хиляди българи чакаха на площада светините. Грандиозните денонощни опашки от миряни, които искаха да ги докоснат, се виха цяла седмица.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Idiot каза:

  Да ги съберат. Пак ще отидем.

 2. Ангел Небесен каза:

  и ще подобрите всички показатели за „правилно мислене“ и „точно изразяване“ залегнали в устава на партията столетница. Разбирам ви, не ви е лесно.

  към Idiot: ти къде ще си, да си видим и споделим тази всеобща радост?

 3. lyublyana каза:

  Благотворна инициатива-радост за православната душа!

  Към Ангел’чо :иди и ти да се поклониш и помолиш -може и на теб да ти помогне…

 4. Андрея каза:

  „Целта на молебена е да се заздрави християнското семейство, да се опазят българските деца“, заяви за „Стандарт“ главният секретар на Светия Синод Негово преосвещенство епископ Наум. „Нека всички българи се помолим и кажем: „Не“ на дрогата, „не“ на алкохола, „не“ на насилието над деца“, допълни той.
  -Не знам, защо но не се чуствам съпричаснен на този призив. А съм призован от нашите архиареи….
  Съгласен съм с Ангел Небесен, като да е партийна проява…..

 5. Milka каза:

  трите „най-свети“. Светостта е онтологична категория и тя не е по- или най- , а е святост. Най-почитани… е удачно хора от Стандарт

 6. FTR каза:

  „Целта на молебена е да се заздрави християнското семейство, да се опазят българските деца“, заяви за „Стандарт“ главният секретар на Светия Синод Негово преосвещенство епископ Наум. “
  Ако търсите непременно връзка с политиката и политиците, може би-относно новия семеен кодекс
  http://www.dveri.bg/content/view/6885/29/

 7. Андрея каза:

  Няма подозрения! Не търся връзка с политици и политика! Популизъм!!!
  Можем ли да искаме заздравяване на християнското семейство, като сключването на брак в Църкава се е привърнало в ритуал. На ковейр, обикновенно в събота вечер. Скъсал връзката си с Литургията. Сякаш не е за християни…Толкова сериозен проблем, който няма да решим с молебен. А с отгороност и проповед.
  Съмнявам се, че повечето младоженци, които се венчават знаят, какво е домашна Църква.

 8. Idiot каза:

  Когато съм сключвал брак не търсих ритуалност. И не беше в събота вечер. Имам си жена и мъж. За тях и ще ида.