Библейската библиотека на Богословския факултет на СУ и Православие.БГ обявяват второ издание на Националния конкурс за есе “Вечната книга и ние“Небе и земя ще премине, ала думите Ми няма да преминат“ (Мат 24:35).

За втора поредна година Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет-порталът Православие.БГ обявяват Национален конкурс за есе, посветен на Библията, под надслова „Вечната книга и ние“.

Вдъхновени от интереса и успешното провеждане на първото издание на този единствен по рода си есеистичен конкурс за България, радостни сме да обявим неговото второ издание.

Тази година конкурсът е свързан и с един специален повод – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) към Богословския факултет на Софийския университет отбелязва своята 20-годишнина! Тя е открита през 1998 г. и е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени. Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, CD). Библейската библиотека инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката (ББ), като вече са представени първите 11 тома.

По случай 20-годишнината на Библейската библиотека в средата на октомври Богословският факултет ще бъде домакин на Библейска конференция, в която ще вземат участие утвърдени имена на българската и чуждестранната библеистика.

В един от дните на конференцията ще се състои и тържественото връчване на наградите от конкурса „Вечната книга и ние“.

Условия за участие

Конкурсът е разделен в две възрастови категории – ученици от 8 до 12 клас и участници над 19 години.

Максималният обем на есето да е 6 стандартни страници. Към есето приложете вашите данни: име, фамилия, възраст и актуални координати за обратна връзка; за учениците – клас и училище. Като отделен файл прикачете и актуална снимка, която да придружава есето ви (за евентуална публикация).
Есетата, изпратени за участие в конкурса, не трябва да са публикувани в други електронни и печатни медии, или в лични блогове.
E-mail за изпращане на есетата: pravoslavie.bg@gmail.com

Краен срок за участие: 17 септември 2018 г.

Всеки участник може да използва ресурсите на Библейската библиотека при подготовката на есето си! Работното време на Библейската библиотека е от понеделник-петък от 14–18 ч. (Богословски факултет на СУ, пл. Св. Неделя 19, ет. 3)

Теми

Участниците в конкурса могат да изберат една от предложените по-долу теми, на която да посветят своето есе:

Йосиф и неговите братя (Битие, гл. 37-45)

Давидовото покаяние в Псалом 50

За познанието, което трупа тъга според Книга на Еклисиаста

„…който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…“ (Йоан 8:7) – за осъждането на ближния и новозаветните послания

„…щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2)

Притчата за Блудния син ((Лук. 15:11-32)

 

Награди

Предвидени са следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:
Първа награда – 300 лв.
Втора награда – 200 лв.
Трета награда – 100 лв.

Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)
Наградените есета ще бъдат публикувани в сайта Православие.БГ (тук може да прочетете наградените творби от миналогодишното издание на конкурса).

Резултати

Жури от духовници, богослови, писатели и журналисти, ще определи трите най-добри есета в двете възрастови групи – за ученици и за възрастни, както и специалните награди на Библейската библиотека.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на тържественото връчване на наградите през октомври (датата на събитието ще бъде обявена на 20 септември в Православие.БГ) и публикувани на сайта Православие.БГ непосредствено след награждаването.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...